Kasteel Heeswijk en Brabants Landschap Samen onlosmakelijk verbonden

natuurparel

Het landgoed bestaat uit een afwisseling van oud eerbiedwaardig loofbos, voormalig hakhout en akkers en weilanden, allemaal gelegen in het dal van de Aa. Door het rechttrekken van deze beek in de eerste helft van de 20e eeuw was het beekdal ernstig verdroogd geraakt. Gelukkig groeide van de jaren ’80 het besef dat verdroging net zo erg is als overstromingen en dat je het water op de juiste plekken moet zien te ‘bergen’. 

Omdat het landgoed door de overheid is aangewezen als ‘Natte Natuurparel’ is de Aa over een lengte van 15 km (her)ingericht tot een natuurlijke beek. Dit is gunstig voor ijsvogel en weidebeekjuffer. Aanliggende weilanden zijn weer bloemrijk. Een in de jaren ’30 afgesneden meander is terug aan de beek getakt, waardoor stroomminnende vissen als het bermpje een hinderlijk stuw kunnen passeren.

Kasteel Heeswijk is onlosmakelijk verbonden met Brabants Landschap. Samen zorgen we ervoor dat een bezoek aan Landgoed Heeswijk er één is om niet snel te vergeten.

toegang leden brabants landschap

Als lid van het Brabants Landschap heb je gratis* toegang tot het kasteel (geldig voor max. 2 volwassenen en 2 kinderen per lidmaatschapskaart).

*geldt alleen op de reguliere toegangsprijs en niet bij evenementen. In het menu van de online tickets kun je zien of de Brabants Landschapspas geldig is op de dag van bezoek.

WAT IS DAT, VOSSENSTREKEN?

Vossenstreken is een superleuke wandelapp voor de hele familie met verrassende routes in Brabant en Kempens Landschap die je het hele jaar door kunt lopen. Trek je stoutste schoenen aan en duik samen met buitenbaas Robin de natuur in. Onderweg geeft hij je avontuurlijke en knotsgekke opdrachten, waarmee je leuke verrassingen kunt winnen. En ja, je mag vies worden. Dat wordt lachen!

Wandeling in combinatie met horeca in de buurt
In Vossenstreken vind je altijd een perfecte bestemming voor een wandeling in het seizoen, precies volgens de filosofie van de app: routes met leuke leerzame opdrachten, tussen de drieënhalf en vijf kilometer en altijd (goede) horeca in de buurt. 

hier worden je zintuigen geprikkeld