Geopend van dinsdag t/m zondag
Landgoed Heeswijk

Het landgoed bestaat uit een afwisseling van oud eerbiedwaardig loofbos, voormalig hakhout en akkers en weilanden, allemaal gelegen in het dal van de Aa. Door het rechttrekken van deze beek in de eerste helft van de 20e eeuw was het beekdal ernstig verdroogd geraakt. Gelukkig groeide van de jaren ’80 het besef dat verdroging net zo erg is als overstromingen en dat je het water op de juiste plekken moet zien te ‘bergen’.

 

Dynamisch Beekdal
Sowieso al om Den Bosch, waar de Aa uiteindelijk naar toe stroomt, droog te houden. In het kader van ‘Dynamisch Beekdal’, een project onder regie van Waterschap Aa en Maas, is de Aa over een lengte van 15 km (her) ingericht tot een natuurlijke beek. Een op het landgoed in de jaren ’30 afgesneden meander van 1,5 km is weer aan de beek getakt. In het hieraan gelegen elzenbroekbos profiteren daar allerlei planten en dieren van, zoals moeras- koningsvaren, goudvink en kleine bonte specht.

De das
In zo’n moerassige en voedselrijke omgeving gedijt ook de das, hoewel hij voor het graven van zijn burcht in de onmiddellijke nabijheid ook hoge droge grond nodig heeft. Omdat die er nauwelijks is, heeft Brabants Landschap een kunstmatige terp opgeworpen. Het is de bedoeling dat die dor een dassenfamilie wordt betrokken. Zo hebben we op Heeswijk straks meerdere typen burchten naast elkaar: die met menselijke én dierlijke bewoning.

Monumentale lanen
Je proeft hier de band tussen kasteel en landerijen, met ‘chique’ elementen als beschilderde luiken en sierhekwerken. De totale lengte aan lanen bedraagt 5 km. Ze bestaan uit eiken en beuken en zijn vaak dubbel of driedubbel aangeplant. Op Tweede Pinksterdag, 4 juni 2017, is de gerestaureerde historische laan vanaf de N279 feestelijk heropend. Zowel de toegangspoort als monumentale laan zijn in oude glorie hersteld dankzij subsidie van de Provincie.

Informatiepunt van Brabants Landschap
April 2016 is in aan de muur van de voormalige museumwinkel een prachtige wand ingericht met touchscreen. Hier krijgen de bezoekers informatie over het landgoed en kasteel, recreatiemogelijkheden en de natuur in Heeswijk-Dinther. Ook kunnen kinderen op het touchscreen spelletjes spelen en foto’s bewonderen. Het startpunt voor excursie en andere buitenactiviteiten.

Voordeel voor beschermers van Brabants Landschap
Steun Brabants Landschap voor slechts €15,- per jaar (€1,25 per maand). U ontvangt een uitgebreid welkomstpakket:  Kijk op http://brabantslandschap.nl/voordeel-jaarkaart/. Daarnaast profiteert u als beschermer van vele voordelen: waaronder gratis toegang tot het kasteel met 2 volwassenen en 2 kinderen tot 18 jaar op vertoon van uw Beschermerspas aan de kassa.

Wandelen op Landgoed Heeswijk

Landgoed rondleiding Kasteel Heeswijk

Op zondag om 11.30 uur is er een buitenrondleiding onder leiding van een gids. Deze rondleiding duurt ong 1,5 uur en is 3 km lang. Het tarief is € 6,00 voor alle deelnemers vanaf 4 jr.  Voor meer informatie: Rondleiding

Witte wandelroute (3,5 km)

Vossenstreken-route (2,3 km) de tofste wandelapp voor kleine én grote avonturiers

Voor meer informatie
brabantslandschap.nl/landgoed-heeswijk