1000 jaar geschiedenis, weet jij hoeveel dat is?

sint met je klas

Ontdek De Schat van 5 December op Kasteel Heeswijk!

Maak van deze Sinterklaasperiode een onvergetelijk avontuur voor jouw leerlingen! Stap in een wereld vol mysterie en erfgoededucatie terwijl jullie samen op zoek gaan naar een verborgen schat.

Een Uniek Erfgoededucatie Avontuur

Waan je in de sfeer van de Sinterklaastraditie terwijl jullie vakoverstijgend werken aan de kerndoelen van erfgoededucatie. De schat is niet alleen tastbaar, maar ook vol verhalen, voorwerpen en muziek uit het verleden. Dit is het ultieme Sinterklaascadeau voor jouw leerlingen!

Als leerkracht ontvang je in oktober een uitgebreide handleiding vol inspirerende activiteiten. Zowel klassikale lessen als verwerkingsopdrachten zijn beschreven, waardoor er ruimte is voor eigen invulling.

Kasteelbezoek

Ontvang een bijzondere uitnodiging van Sinterklaas om de schat te onderzoeken op het logeerkasteel. Hoewel Sint zelf niet aanwezig is, zwaaien de kasteelpoorten speciaal voor jullie open.

Dit is jullie kans om een duik te nemen in de rijke geschiedenis van de Sinterklaastraditie, met verhalen en voorwerpen die de schat tot leven brengen.

Praktische Informatie

Datum: 21 nov t/m 1 dec

Tarief: €5,00 per kind

Gratis toegang voor: Rij-ouders, leerkrachten en begeleiders

Max. Leerlingen per Tijdslot: 30

 

 

museumschatjes '23/24 helaas volgeboekt

Kom jij de schatten van Kasteel Heeswijk ontdekken? We beginnen met een kort introductieverhaal. Daarna gaan de kinderen (in 3 groepen onder begeleiding van de rij-ouders, leerkrachten) met de opdrachten van Museumschatjes op ontdekkingstocht in het kasteel. 

In de inleidende les op school, voorafgaand aan het museumbezoek, hebben de leerlingen al geleerd wat een voorwerp eigenlijk waardevol maakt. Niet alleen omdat het veel geld waard is, maar ook omdat het  zeldzaam is of er een bijzonder verhaal bij hoort. Het kasteel staat bomvol schatten! Na afloop wordt de leerlingen gevraagd wat voor hunzelf een waardevolle schat is!

Reserveren?

Ga naar tickets, kies de datum van je bezoek en bestel het benodigde aantal tickets voor je klas. Vergeet niet op de dag van bezoek het originele voucher van Erfgoed Brabant in te leveren (zonder voucher moeten we helaas alsnog de kosten voor kasteelbezoek in rekening brengen). Duur van de ontdekkingstocht ong. 1 uur.

(Voor het schooljaar 2023-2024 is het programma helaas al volgeboekt, wie weet tot volgend jaar!)

groep 1-3

ontdek het kasteel als ridder of prinses

Waarom heeft een kasteel zo’n dikke deur? En is er water om het kasteel? En waarom zijn er belletjes in de keuken? Samen met de gids ontdekken de jongste leerlingen al heel veel over het leven op een kasteel.

In de kelder luisteren de leerlingen naar het verhaal van Kunegonde, die op het kasteel leefde en Ridder Kikkerbil. De ridders worden door de prinses tot ridder geslagen. Er wordt geoefend met adellijk lopen, buigen, zwaaien en praten. Als volleerd ridder en prinses verlaten de leerlingen het kasteel!

Entree: 5 euro per leerling

Duur: ong. 1 uur

De leerlingen worden in 2 groepen verdeeld.
Rij-ouders/begeleiders begeleiden gratis de groep
Fruit en drinken buiten de poort

groep 4 - 6

Hoe leefden mensen vroeger op een kasteel

Waarom ligt er een brug voor het kasteel? Waar is een duiventoren voor? Hoe zwaar weegt een harnas? Wat is een lampet stel? Waarom hangen er gordijnen om het bed? 

Samen met de gids vinden de leerlingen antwoorden op al deze vragen. Én als ze de antwoorden goed hebben, zien ze het woord wat we zoeken. Dat moet lukken!

In de kelder leren de leerlingen hoe het kasteel er vroeger uitzag, zie je de waterput, en wat er gebeurde als je stout was geweest …

Extra activiteit: 

Hoe men vroeger brieven schreef? Niet met de computer maar met een ganzenveer? Probeer het zelf maar eens!  

Entree: 5 euro per leerling

Duur: ong. 1 uur

De leerlingen worden in 2 groepen verdeeld.
Rij-ouders/begeleiders begeleiden gratis de groep. Fruit en drinken buiten de poort

groep 7-8

bouwgeschiedenis en oude ambachten

Weet jij hoe lang de bouw van het kasteel duurde? Wat een mottetoren is? Hoe dik de muren zijn? Waarom een kasteel vroeger geen ramen had?

In het kasteel ontdek je veel verschillende bouwstijlen en ambachten, zoals de houten panelen in de Tinkamer, het goudleerbehang op de muur, de beschilderde plafonds. In de IJzertoren en buiten zie je veel smeedwerk, weet jij wat dat is? 

De gids vertelt je over de bouwgeschiedenis en oude ambachten. Daarna loop je zelf met de speurtocht door het kasteel. En heb je alles goed beantwoord?

Extra activiteit
Als je vroeger een berichtje wilde sturen, kon dat niet met je mobiel of computer maar schreef je een brief met inkt en een ganzenveer! Probeer het maar eens zelf!

Entree: 5 euro per leerling

Duur: ong. 1 uur

De leerlingen worden in 2 groepen verdeeld.
Rij-ouders/begeleiders begeleiden gratis de groep
Fruit en drinken buiten de poort


jongleren met jaartallen

Aanvraag schoolbezoek

Naam school(Vereist)
Naam contactpersoon(Vereist)
Datum schoolbezoek(Vereist)
Aanvangstijd
:
Voor welke groep is deze aanvraag?
Thema(Vereist)
Bijzonderheden