1000 jaar geschiedenis, weet jij hoeveel dat is?

SINT OP HET KASTEEL MET JE KLAS!

Nieuw: bezoek Sint op het Kasteel met je klas!

Hoor de wind waait
Kasteel Heeswijk is ook dit jaar weer het logeerkasteel van Sinterklaas en voor het eerst kunnen scholen een kijkje achter de schermen komen nemen.

Hoor de wind waait is een muzikaal schoolprogramma over verhalen, geluiden en liedjes in het kasteel van Sinterklaas.

Met behulp van de lesbrief en opdrachten komen jullie voor het bezoek al in de stemming en worden de kinderen voorzien van de benodigde voorkennis. 

Het schoolprogramma omvat een lesbrief met voorbereiding op school (1 uur) en vervolgens een bezoek aan het kasteel (1,5 uur).

Dit programma is geschikt voor groep 1 t/m 5.
Tarief €5 per leerling

Wanneer: 16 november t/m 5 december,  op dinsdag – vrijdag om 9.30 uur

Aanmelden kan via: info@kasteelheeswijk.nl 
Inschrijving is mogelijk
tot 15 
oktober

Lesbrief

groep 1-3

ontdek het kasteel als ridder of prinses

Waarom heeft een kasteel zo’n dikke deur? En is er water om het kasteel? En waarom zijn er belletjes in de keuken? Samen met de gids ontdekken de jongste leerlingen al heel veel over het leven op een kasteel.

In de kelder luisteren de leerlingen naar het verhaal van Kunegonde, die op het kasteel leefde en Ridder Kikkerbil. De ridders worden door de prinses tot ridder geslagen. Er wordt geoefend met adellijk lopen, buigen, zwaaien en praten. Als volleerd ridder en prinses verlaten de leerlingen het kasteel!

Entree: 5 euro per leerling

Duur: ong. 1 uur

De leerlingen worden in 2 groepen verdeeld.
Rij-ouders/begeleiders begeleiden gratis de groep
Fruit en drinken buiten de poort

groep 4 - 6

Hoe leefden mensen vroeger op een kasteel

Waarom ligt er een brug voor het kasteel? Waar is een duiventoren voor? Hoe zwaar weegt een harnas? Wat is een lampet stel? Waarom hangen er gordijnen om het bed? 

Samen met de gids vinden de leerlingen antwoorden op al deze vragen. Én als ze de antwoorden goed hebben, zien ze het woord wat we zoeken. Dat moet lukken!

In de kelder leren de leerlingen hoe het kasteel er vroeger uitzag, zie je de waterput, en wat er gebeurde als je stout was geweest …

Extra activiteit: 

Hoe men vroeger brieven schreef? Niet met de computer maar met een ganzenveer? Probeer het zelf maar eens!  

Entree: 5 euro per leerling

Duur: ong. 1 uur

De leerlingen worden in 2 groepen verdeeld.
Rij-ouders/begeleiders begeleiden gratis de groep. Fruit en drinken buiten de poort

groep 7-8

bouwgeschiedenis en oude ambachten

Weet jij hoe lang de bouw van het kasteel duurde? Wat een mottetoren is? Hoe dik de muren zijn? Waarom een kasteel vroeger geen ramen had?

In het kasteel ontdek je veel verschillende bouwstijlen en ambachten, zoals de houten panelen in de Tinkamer, het goudleerbehang op de muur, de beschilderde plafonds. In de IJzertoren en buiten zie je veel smeedwerk, weet jij wat dat is? 

De gids vertelt je over de bouwgeschiedenis en oude ambachten. Daarna loop je zelf met de speurtocht door het kasteel. En heb je alles goed beantwoord?

Extra activiteit
Als je vroeger een berichtje wilde sturen, kon dat niet met je mobiel of computer maar schreef je een brief met inkt en een ganzenveer! Probeer het maar eens zelf!

Entree: 5 euro per leerling

Duur: ong. 1 uur

De leerlingen worden in 2 groepen verdeeld.
Rij-ouders/begeleiders begeleiden gratis de groep
Fruit en drinken buiten de poort

museumschatjes

Kom jij de schatten van Kasteel Heeswijk ontdekken? We beginnen met een kort introductieverhaal. Daarna gaan de kinderen (in 3 groepen onder begeleiding van de rij-ouders, leerkrachten) met de opdrachten van Museumschatjes op ontdekkingstocht in het kasteel. 

In de inleidende les op school, voorafgaand aan het museumbezoek, hebben de leerlingen al geleerd wat een voorwerp eigenlijk waardevol maakt. Niet alleen omdat het veel geld waard is, maar ook omdat het  zeldzaam is of er een bijzonder verhaal bij hoort. Het kasteel staat bomvol schatten! Na afloop wordt de leerlingen gevraagd wat voor hunzelf een waardevolle schat is!

Reserveren?

Ga naar tickets, kies de datum van je bezoek en bestel het benodigde aantal tickets voor je klas. Vergeet niet op de dag van bezoek het originele voucher van Erfgoed Brabant in te leveren (zonder voucher moeten we helaas alsnog de kosten voor kasteelbezoek in rekening brengen). Duur van de ontdekkingstocht ong. 1 uur.

(Het project Museumschatjes is alleen toegankelijk voor basisscholen uit Noord-Brabant)

Museumschatjes is te boeken op: 11 – 13 – 19 oktober, 2 – 4 november, 8 – 10 – 15 – 17 februari, 7 – 9 – 15 – 17 maart (als de datum niet meer beschikbaar is, is deze helaas al geboekt).

Aanvraagformulier schoolbezoek


jongleren met jaartallen