De allermooiste kamer van Kasteel Heeswijk is ongetwijfeld de Chinese kamer. Tijdens je bezoek aan Kasteel Heeswijk mag je de Chinese kamer zeker niet overslaan. Bewonder de prachtige historische kunst en kijk je ogen uit.
Ontdek de geschiedenis
André, baron van den Bogaerde van Terbrugge, kocht in 1835 Kasteel Heeswijk. Hij zocht voor hem en zijn familie een privé woning. Het kasteel voldeed aan veel van zijn verwachtingen en nadat hij het gekocht had werden de restauraties meteen opgestart. In de tweede helft van de negentiende eeuw kreeg ook de Chinese eetkamer een make-over en werd omgetoverd tot een prachtige eetkamer met een Chinees uiterlijk. De bewoners van Kasteel Heeswijk hadden ook iets met Chinees porselein. Het was eeuwenlang een bezit waarmee je kon laten zien dat je geld had, een soort statussymbool. Dit is pas een kleine greep uit de geschiedenis van de kamer, maar dat is nog lang niet alles. Het volledige verhaal over Kasteel Heeswijk lees je hier.
Het unieke Interieur van de Chinese eetkamer
Met een kamer als deze maakte je direct indruk op je gasten. Een chique 19e-eeuwse ruimte die gebruikt werd als eetkamer en om mee te pronken bij hooggeplaatst bezoek. De Chinese eetkamer dankt zijn naam onder andere aan het Chinese handgeschilderde papieren behang uit de 18e eeuw. De tijd in de kamer lijkt stil te staan: 17e-eeuwse zijden Chinese gordijnen, de tafel is gedekt met verfijnd Chinees porselein en zilveren bestek met het Familiewapen. Maar dat neemt niks afval de schoonheid en beleving van deze kamer. Op de zijden gordijnen zitten schilderingen van twee identieke Chinese figuren: een krijger en een dame uit de hogere kringen.
De houten mahonie tafel en oosters houten stoelen zijn gemaakt in de stijl van de 17e-eeuwse meubelmaker Daniel Marot. Boven te tafel hing een houten kroonluchter maar is vervangen door een Venetiaanse glazen kroonluchter uit Murano en bestaat uit honderden onderdelen in prachtige kleuren. De empire spiegel is vervangen door een lakwerk spiegel. Wel met Europees imitatie-lakwerk. Naast de velen porseleinen objecten breidt jonker Louis de collectie uit met veertig uiteenlopende Chinese beeldjes voor in de spiegellijst en op de schoorsteen.
Authentieke schenking
Een groot deel van de terracotta, het porselein en de schilderijen zijn geveild, maar Kasteel Heeswijk blijft prachtige werken verzamelen om deze unieke kamer zijn karakter te laten behouden. We hebben een prachtige schenking van de heer E. Erenst uit Den Haag mogen ontvangen. De schenking is een set van 6 Chinese terracotta figuren, vier dragers, twee vaandeldragers en een draagstoel. Deze authentieke set is afkomstig uit de Ming Dynastie (1368 A.D.-1644 A.D.) en is opgegraven in de provincie Shanxi – China. Het is een waardevolle aanwinst dat een mooi plekje heeft gekregen in de Chinese eetkamer.
Wanneer je naar Kasteel Heeswijk komt, vergeet dan zeker niet om de Chinese kamer te bewonderen. Geniet van een prachtige wandeling rond en door het landgoed Heeswijk en laat je verwonderen door onze prachtige ruimtes.