Dag van het Kasteel

Dag van het Kasteel

Op Pinkstermaandag is het traditioneel de Dag van het Kasteel. Het thema voor dit jaar is ‘Een ramp is van alle tijden’, waarbij we op deze 6 juni teruggaan naar het rampjaar 1672. We verplaatsen ons die dag naar de keer dat de beroemde Franse Zonnekoning Lodewijk de Veertiende (oftewel Louis XIV) ons kasteel bezocht.

Het bezoek van Lodewijk de Veertiende aan kasteel Heeswijk had een bijzondere reden. Het was 1672 en Europa was in die tijd behoorlijk in rep en roer. De Franse koning wilde zijn Koninkrijk onoverwinnelijk maken. Om nog machtiger te worden dan dat hij al was, breidde Lodewijk zijn leger en oorlogsvloot uit. Een belangrijke tegenstander in zijn strijd was de Nederlandse Republiek. Een klein land met een trots volk. De Nederlanders van toen waren de baas op zee en leefden met hun rijkdom in een ‘Gouden Eeuw’. 

De zonnekoning

De Zonnekoning voelde zich ver boven Nederland verheven. Hij sloot een verbond met de Engelse koning en met de vorsten van Keulen en Münster. Samen besloten zij om de macht van de Republiek te breken en tegelijk de oorlog te verklaren.

Zo werd 1672 voor Nederland ineens een rampjaar. Onze oorlogsvloot kon de Frans-Engelse vloot verslaan. Maar een enorm Frans leger van 120.000 man? Dat was niet te stoppen toen het in juni van dat jaar ons land binnentrok. In Den Haag was de regering in paniek. Polders werden onder water gezet om de provincie Holland te isoleren. De 21-jarige prins Willem III van Oranje werd benoemd tot opperbevelhebber.

Genoeg te ontdekken

Prominent in het bosrijke Brabantse land schittert het monumentale Kasteel Heeswijk, het mooiste kasteel in Brabant.

Tractaet van Heeswijck

De Fransen en Engelsen tekenden op 16  juli 1672 op Kasteel Heeswijk een overeenkomst. In dit ‘Tractaet van Heeswijck’ verdeelden zij alvast de Republiek, zodra die zich zou overgeven. Het zuidelijk deel zou Frans worden, de Zeeuwse havens Engels, en prins Willem zou het overgebleven deel besturen onder toezicht van Frankrijk en Engeland. De Zonnekoning en de hoge diplomaten dachten op Kasteel Heeswijk een mooie slag te maken.

Willem III van Oranje dacht daar echter heel anders over. Hij verenigde de Nederlanders, bracht zijn legers op de been en vocht terug. Met succes, want uiteindelijk moesten de Duitsers en Fransen zich terugtrekken. In 1674 sloot Engeland vrede met Nederland, gevolgd in 1678 door Frankrijk. Prins Willem III was in Nederland de grote held. In 1688 zou hij zelfs de Engelse Koning afzetten en de troon in Londen bestijgen! De Zonnekoning had op Kasteel Heeswijk duidelijk een vergissing gemaakt. Bij zijn vertrek liet hij dan ook een zwaar beschadigde hoofdburcht achter.

Tijdens de Dag van het Kasteel staat deze gebeurtenis centraal. Voor kinderen is er een leuke speurtocht te beleven: Help, de Koning komt logeren! Wil je meer weten over de Dag van het Kasteel? Kijk dan op dagvanhetkasteel.nl

dag van het kasteel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *