Listen! Hoe kinderen een oorlog beleven

Tentoonstelling Listen!

Hoe kinderen een oorlog beleven

Internationale expo over kinderen in oorlogstijd.

De oorlog in Oekraïne herinnert ons dringend: kinderen hebben geen aandeel in geweldsconflicten. Toch wordt hun leven en toekomst er vaak ingrijpend door veranderd. LISTEN geeft kinderen uit oorlogsgebieden de kans om hun verhalen te delen. Aan de hand van persoonlijke voorwerpen en video’s vertellen ze hoe zij een oorlog beleven. Onbevangen en oprecht. Indringend en hoopgevend.

 Van vrijdag 23 december tot en met zondag 8 januari is de expo voor het eerst in Nederland te zien, bij ons in Kasteel Heeswijk. Omdat kinderen in hun eigen woorden verhalen vertellen, is LISTEN een geschikt uitje voor kinderen, ouders, opa’s en oma’s. De verhalen spreken bij iedereen tot de verbeelding.

War Childhood Museum

LISTEN is een pop-up expo van het War Childhood Museum. Begonnen als klein burgerinitiatief in Sarajevo heeft deze organisatie inmiddels vestigingen in Kyiv, New York, Sarajevo en Den Haag. De voortdurend groeiende collectie bestaat uit meer dan 5000 persoonlijke voorwerpen, elk met hun eigen verhaal. Ook zijn er honderden uren aan video verzameld waarin kinderen getuigen hoe ze conflictsituaties beleven. De collectie beslaat vele jaren en landen over de hele wereld. Van de huidige oorlogen in Oekraïne, Syrië en Afghanistan tot de Bosnische Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog.

Een knuffelhond heeft mijn leven gered

 

Datum

dec 23 2022 - jan 08 2023

Tijd

10:00 - 17:00
Categorie