Een stukje Sint-Jan in Heeswijk

In de negentiende eeuw werd de wapenzaal een trouwzaal. Dit enorme altaar komt uit de grote Sint-Janskathedraal in Den Bosch. In de negentiende eeuw werd de Sint-Jan weer helemaal in middeleeuwse stijl ingericht en daarom verkocht het kerkbestuur het zwart-witte hoogaltaar uit de baroktijd aan jonker Louis.

Op het scherm zie je op een schilderij hoe het was toen het altaar nog in de kerk stond. Een prachtig gezicht, met die beelden van heiligen en engelen er bovenop.

Maar op kasteel Heeswijk was geen zaal groot genoeg om het hele altaar neer te zetten. Toen de wapenzaal klaar was, werden onderdelen hier ingemetseld, en vier zuilen kwamen buiten in het gras terecht, als zitbankjes. 

Het schilderij dat bij het altaar hoorde, ging naar Parijs en hangt nu in het Louvre. De beelden en de twee engelen die in de lege vakken aan de voorkant zaten, werden verkocht aan een kunsthandelaar. Niemand wist waar de engelen gebleven waren, totdat ze in 2007 weer opdoken in België. Ze zijn gerestaureerd en teruggegeven aan de Sint-Janskathedraal. Alleen digitaal zijn ze hier weer éven samen met het altaar waar ze ooit bij hoorden. 

TAGS

DEEL DIT ARTIKEL