Rondje Heeswijk Dinther?

Bezoek 4x pracht monumenten waaronder Kasteel Heeswijk

Op bezoek in het mooie Heeswijk Dinther en toe aan een verrassende route langs onze parels? Er valt veel te beleven in het bruisende dorp. Het fijne is dat al deze monumenten op fietsafstand van elkaar te bezoeken zijn. We zetten de mooiste plekken voor je op een rijtje. Kies een zonnige dag uit, stap op de fiets of ga met de benenwagen en geniet van de prachtige natuur en monumenten om je heen.

 

Bewonder Kasteel Heeswijk

Hét Kasteel van Brabant mag natuurlijk niet ontbreken tijdens jouw wandeling of fietstocht door Heeswijk Dinther. Wanneer je Kasteel Heeswijk ziet, voelt het alsof je een sprookjeswereld binnenwandelt. Het prachtige kasteel in combinatie met de indrukwekkende omgeving maakt het plaatje helemaal compleet. Naast het mooie plaatje, kun je er ook nog eens van alles beleven. Zo kun je een landgoed rondleiding krijgen, een heerlijk hapje eten en een drankje doen of langs het leuke kasteelwinkeltje gaan voor een souvenir of aandenken. Beleef de duizendjarige geschiedenis, ontdek de geheime kamers en bewonder Kasteel Heeswijk.

Historische Abdij van Berne

De Abdij van Berne is de langst bestaande kloostergemeenschap van Nederland. De norbertijnen leven en werken al sinds 1857 in Heeswijk in dit klooster. De Abdij van Berne heeft een rijke en beweeglijke geschiedenis en tot op heden nog steeds een bruisend en druk bestaan. Er valt echt van alles te beleven bij Abdij van Berne. Zo kun je een rondleiding krijgen door en rondom het prachtige klooster, zit er een hele leuke Abdij winkel en kun je heerlijke biertjes drinken in het Proeflokaal. In de oude boerderij van de Abdij waar vroeger de dieren leefden, wordt nu bier gedronken. De perfecte gelegenheid om na een rondleiding een heerlijk biertje te drinken bij het proeflokaal. Mooie afsluiting en zo heb je weer genoeg energie voor de rest van de tour door Heeswijk Dinther.

Meierijsche Museumboerderij

In de Meierijsche Museumboerderij ontdek je hoe er geleefd, gewoond en gewerkt werd op een boerderij tussen 1880 en 1930. Je kruipt als het ware in de huid van een boer uit 1897 en ervaart de gewoontes en gebruiken uit die tijd. Tijdens een rondleiding vertellen de gidsen boeiende verhalen en nemen je helemaal mee in de beleving. De boerderij ligt in een romantische en bosrijke omgeving. Het museum bestaat uit drie gebouwen. Het eerste gebouw is de boerderij zelf, hier ervaar je echt het historische gevoel door de inrichting en het uiterlijk van de boerderij. Het tweede gebouw, ook wel de ‘schob’ genoemd is het bezoekerscentrum, daar kun je een film bekijken over het boerenleven tussen 1900 en 1930. Het laatste gebouw de ‘karschob’ wordt vooral gebruikt voor de educatieve programma’s of vergaderingen. Hier staat ook een historische bakoven waarin regelmatig nog heerlijke boerderij vloerbroden naar oeroud recept worden gebakken. De boerderij is niet zomaar een gebouw, het is een prachtig rijksmonument.

Kilsdonkse Molen, uniek in zijn soort

Bij deze molen heeft erfgoed een nieuw leven gekregen. De molen is een combinatie van een watervlucht-korenmolen en een water gedreven oliemolen. Onder andere deze combinatie maakt de Kildonkse Molen zo uniek, zelfs op internationale schaal. Tot op de dag van vandaag is er nog steeds veel leven in de brouwerij. Je kunt bijvoorbeeld een rondleiding door de molen krijgen of een rondje maken op de Aa met de fluisterboot. Tijdens deze boottocht kun je Kasteel Heeswijk nog eens bewonderen vanuit een ander perspectief. De molen is nog steeds in werking, elke zaterdag zijn de molenaars het graan aan het malen en olie aan het slaan. Fraai gelegen aan het water is deze molen zeker het bezoeken waard.

TAGS

DEEL DIT ARTIKEL