Primeur voor Kasteel Heeswijk: internationale expo over kinderen in oorlogstijd.

De oorlog in Oekraïne herinnert ons dringend: kinderen hebben geen aandeel in geweldsconflicten. Toch wordt hun leven en toekomst er vaak ingrijpend door veranderd. LISTEN geeft kinderen uit oorlogsgebieden de kans om hun verhalen te delen. Aan de hand van persoonlijke voorwerpen en video’s vertellen ze hoe zij een oorlog beleven. Onbevangen en oprecht. Indringend en hoopgevend.

 

Gezinsuitje in de kerstvakantie

Van vrijdag 23 december tot en met zondag 8 januari is de expo voor het eerst in Nederland te zien, bij ons in Kasteel Heeswijk. De objecten zijn opgenomen in je rondgang door het kasteel. Omdat kinderen in hun eigen woorden verhalen vertellen, is LISTEN een zeer geschikt uitje voor kinderen, ouders, opa’s en oma’s. De verhalen spreken bij iedereen tot de verbeelding.

War Childhood Museum

LISTEN is een pop-up expo van het War Childhood Museum. Begonnen als klein burgerinitiatief in Sarajevo heeft deze organisatie inmiddels vestigingen in Kyiv, New York, Sarajevo en Den Haag. De voortdurend groeiende collectie bestaat uit meer dan 5000 persoonlijke voorwerpen, elk met hun eigen verhaal. Ook zijn er honderden uren aan video verzameld waarin kinderen getuigen hoe ze conflictsituaties beleven. De collectie beslaat vele jaren en landen over de hele wereld. Van de huidige oorlogen in Oekraïne, Syrië en Afghanistan tot de Bosnische Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog.

“Een knuffelhond heeft mijn leven gered.”

Bezoekers ervaren de veerkracht en de creativiteit van kinderen in conflictsituaties. Neem het aangrijpende verhaal van Dmytro uit Oekraïne. Tijdens een mortieraanval vangt zijn knuffelhond een kogel op, waardoor hij zelf aan de dood ontsnapt: “Sindsdien voelde de hond als mijn beste vriend. Ik kon hem alles vertellen, zelfs mijn grootste angsten. Ik heb besloten mijn hond aan het museum te schenken, omdat ik vind dat het tijd is om een echte hond te zoeken om mijn gevoelens mee te delen. Het liefst wil ik een shar-pei of een boxer.” Dit is nog maar een van de vele verhalen die je bij LISTEN in Kasteel Heeswijk kunt horen.

Veelgeprezen collectie

Als winnaar van de Raad van Europa-prijs is Het War Childhood Museum het enige museum ter wereld dat zich helemaal richt op de invloed van gewapende conflicten op de kindertijd. Volgens oprichter Jasminko Halilovic helpt LISTEN ons op een unieke manier om het belang van vrede te begrijpen. De succesvolle schrijfster Téa Obreht omschrijft LISTEN als een ‘cruciaal eerbetoon aan de onoverwinnelijkheid van het leven’.

Een kasteel is gebouwd als een veilige wijkplaats in tijden van oorlog. Kasteel Heeswijk is dan ook zeer verheugd dat wij LISTEN als primeur in Nederland kunnen presenteren. De kersttijd is bovendien een periode van verzoening en het perfecte moment om deze verhalen te kunnen delen met jullie.

TAGS

DEEL DIT ARTIKEL

Kinderen staan buiten gewapende conflicten. Toch zitten ze er vaak middenin. LISTEN geeft je de kans om hun verhalen te horen. Aan de hand van persoonlijke voorwerpen vertellen kinderen hoe zij een oorlog beleven. Onbevangen en oprecht. Onvergetelijk en hoopgevend.

Voor het eerst in Nederland

LISTEN is een pop-up expo van het War Childhood Museum. Begonnen als klein burgerinitiatief in Sarajevo heeft deze organisatie inmiddels vestigingen in Kyiv, New York, Sarajevo en Den Haag. De voortdurend groeiende collectie bestaat uit meer dan 5000 persoonlijke voorwerpen, elk met hun eigen verhaal. Ook zijn er honderden uren aan video verzameld waarin kinderen getuigen hoe ze conflictsituaties beleven. Van oorlogen in Oekraïne, Syrië en Afghanistan tot de Bosnische Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog. Voor het eerst is de unieke collectie van LISTEN in Nederland te zien. 

Noa
Marianne
Luc
Jasminko - Founder WCM

“Een knuffelhond heeft mijn leven gered.”

Als bezoeker ervaar je de veerkracht en de creativiteit van kinderen in barre tijden. Neem het verhaal van Dmytro uit Oekraïne. Tijdens een mortieraanval vangt zijn knuffelhond een kogel op, waardoor hij zelf aan de dood ontsnapt. Dmytro: “Sindsdien voelde de hond als mijn beste vriend. Ik kon hem alles vertellen, zelfs mijn grootste angsten. Ik heb besloten mijn hond aan het museum te schenken, omdat ik vind dat het tijd is om een echte hond te zoeken om mijn gevoelens mee te delen. Het liefst wil ik een shar-pei of een boxer.”

 

De knuffel die een kogel voor Dmytro opving. Hij werd opgelapt en is nu bij ons te zien.

Listen!

Een veelgeprezen collectie

Als winnaar van de Raad van Europa-prijs is Het War Childhood Museum het enige museum ter wereld dat zich helemaal richt op de invloed van gewapende conflicten op de kindertijd. Volgens oprichter Jasminko Halilovic helpt LISTEN ons op een unieke manier om het belang van vrede te begrijpen. De succesvolle schrijfster Téa Obreht omschrijft de expo als een ‘cruciaal eerbetoon aan de onoverwinnelijkheid van het leven’. 

VOOR KINDEREN

Luister, ik fluister

“Paulientje is mijn pop. Ik heb haar gekregen van mijn moeder. Ze heeft hele grote oren. Die heeft zij eraan gemaakt, zodat ‘Plientje’ altijd naar mij luistert. Ook als ik bang ben. Als ik bijna onhoorbaar zeg: luister ik fluister, hoort ze mij, zelfs als ik ver weg ben.”

De Verhalenverteller vertelt het verhaal van Paulientje. Een pop die heel bijzonder is. Paulientje komt op een bijzondere manier naar de Verhalenverteller toe en gaat ook weer weg. Ze woont in een weckfles. Paulientje heeft grote oren waar ze heel goed mee kan luisteren. Nog gekker, ook zonder die oren zou ze elk woord horen, zelfs als je fluistert.

Luister, ik fluister

Een kasteel is gebouwd als een veilige wijkplaats in tijden van oorlog. Kasteel Heeswijk is dan ook zeer verheugd dat wij LISTEN als primeur in Nederland kunnen presenteren. De kersttijd is bovendien een periode van verzoening en het perfecte moment om deze verhalen te kunnen delen onze bezoekers. 

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

  • Adrianus stichting
  • Gerardusfonds
  • Stichting Steunfonds
  • V-fonds
  • Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouwe Moeder van Barmhartigheid
  • Rotary Eindhoven Centrum
  • Rotary Soeterbeek

 

Noa
Marianne
Luc
Jasminko