Houd onze Topmonumenten Top of mind

Brabant was in de middeleeuwen een welvarend land. De Hertog van Brabant had zijn paleis in de hoofdstad Brussel. Noord-Brabant bezit nog altijd vier topmonumenten uit die tijd: de mooiste kathedraal van Nederland, een middeleeuws stadspaleis, een adellijk kasteel en een kerk met een koninklijke historie.

Duik in de geschiedenis van Noord-Brabant en steun de topmonumenten die je eeuwen terugvoeren naar een rijke historie vol prachtige verhalen. Op deze manier behouden we het rijke verleden van Brabant en blijven de legendes en verhalen voortleven van generatie op generatie.

De Sint-Janskathedraal, ’s-Hertogenbosch

De grootste kathedraal van ons land, versierd met grootse glas-in-lood ramen en meer dan 600 beelden. De geschiedenis van de Sint-Jan brengt je terug naar 1370. Wist je dat deze kerk officieel de Kathedrale basiliek heilige Johannes Evangelist heet? Vanaf de bouw omstreeks 1220 zijn er dagelijks religieuze vieringen. Het Mariabeeld ‘De Zoete Moeder’ trekt al eeuwenlang pelgrims. Zoals bij iedere kathedraal is er steeds gebouwd en uitgebreid. Toen in 1629 Den Bosch in handen kwam van de Nederlandse Republiek, werd de Sint-Jan protestants. In 1810 gaf Napoleon de kerk terug aan de katholieken en benoemde er een bisschop. De Sint-Jan werd een kathedraal en kreeg met restauraties zijn oude pracht terug. Ook in de eeuwen daarna is er veel gerestaureerd om ervoor te zorgen dat de kathedraal in al zijn pracht wordt bewaard voor toekomstige generaties. De trots van alle Bosschenaren en iedereen daarbuiten is het bezoeken en steunen meer dan waard.

De Grote Kerk Breda

De trots van Breda met een majestueuze toren die bijna honderd meter boven het stadscentrum uitsteekt. Een van de meest bijzondere kerken van Nederland met een bewogen geschiedenis die 750 jaar teruggaat in de tijd en een directe lijn naar ons koningshuis heeft. De Nassaus, voorvaderen van ons Koninklijk Huis, gaven de 15eeeuwse kerk haar grandeur. Zij waren de vernieuwers van hun tijd, de Grote Kerk Breda trekt die lijn door met haar eigentijdse programmering. Het monument is belangrijk voor de geschiedenis, maar ook voor iedereen die op zoek is naar een moment van inspiratie. In samenwerking met een breed netwerk van partners ontwikkelt de Grote Kerk Breda een vernieuwende programmering die de eeuwenoude verhalen van de kerk en de stad verbindt aan de toekomst en de actualiteit. Zo is de Grote Kerk Breda een plek waar verschillende generaties samenkomen. Dit Topmonument is voorzien van eindeloos veel bijzondere details en heeft een unieke collectie. Zoals bijvoorbeeld grafmonumenten van de Nassau, de gewelfschilderingen gemaakt door Tommaso di Vincidor, verschillende muurschilderingen en een drieluik van Van Scorel. Steun jij het voortbestaan van dit bijzondere monument?

Kasteel Heeswijk, Heeswijk-Dinther

Hét kasteel van Brabant waar bijna duizend jaar geschiedenis tot leven komt. Een parel van een kasteel, omgeven door prachtige domeinen rondom het beekdal van de Aa, vlakbij Den Bosch. Het oudste topmonument van Brabant is gebouwd rond 1080 als verdedigingstoren. Elke eeuw werd het verder uitgebreid en kreeg het torens, kasteelmuren, kelders, zalen en bijgebouwen. Het kasteel was getuige van vele gevechten, waaronder zijn rol als hoofdkwartier van de Franse Koning tijdens de poging Nederland te veroveren in 1672, waarna het in verval raakte. Restauratie door baron Van den Bogaerde van Terbrugge in 1835 bracht het kasteel terug tot zijn grootsheid met een rijke verzameling kunst en antiek. Na de laatste barones opende het kasteel in 2005 als museum. Binnen wacht een bijzondere wereld op je met de ene kasteelkamer nog indrukwekkender dan de andere. De zalen, gangen, kamers, kelders en torens nodigen uit voor een betoverende ontdekkingsreis door de rijke geschiedenis. We koesteren deze bewogen geschiedenis en hopen op jouw steun.

Het Markiezenhof, Bergen op Zoom

Dit rijksmonument is het oudste stadspaleis van Nederland en is gebouwd in laat-gotische stijl in 1485. Een markant gebouw, waar eens de hoge heren en markiezen van Bergen op Zoom verbleven. Jan van Glymes II en III, vader en zoon en beiden heer van Bergen op Zoom, gaven hiervoor de opdracht. Het geslacht Van Glymes was eind vijftiende eeuw in hoog aanzien gekomen en deze status kwam terug in het paleisachtige karakter van het Markiezenhof.

Het Markiezenhof is een van de allermooiste stadspaleizen van heel West-Europa. Rond 1500 liet de heer van Bergen op Zoom zijn eigen paleis bouwen om belangrijke gasten te ontvangen. In 1533 kreeg hij de titel van markies, waardoor het paleis bekend werd als het Markiezenhof. Generaties markiezen vervulden belangrijke bestuursfuncties, maar in 1795 werd Nederland een democratie en verloor de adel zijn macht.

Gedurende de eeuwen heeft het Markiezenhof verschillende functies gehad, zoals woning, bestuurscentrum en kazerne, wat elk hun sporen heeft nagelaten. Tegenwoordig is het stadspaleis een gewilde trouwlocatie en museum met bijzondere collecties waarin verhalen en geheimen centraal staan. Als bezoeker proef je hier nog echt de grandeur van de Renaissance, de tijden daarna en is onlosmakelijk verbonden met het DNA van de Bergse stad.  Dat willen we – het liefst met jouw steun – natuurlijk graag zo houden.

Houd onze Topmonumenten Top of mind en kom in actie voor nu, en komende generaties. Jouw donatie is hard nodig en doneren kan al eenmalig vanaf €10,-. Draag vandaag nog bij aan het behoud van onze Brabantse Topmonumenten, zodat de rijke historie vol prachtige verhalen niet verloren gaat!

TAGS

DEEL DIT ARTIKEL