De dag van het Kasteel: beleef de vergeten verhalen

Op tweede pinksterdag, 29 mei 2023, is het weer tijd voor de ‘Dag van het Kasteel’. Dit jaar met als thema: Upstairs/Downstairs. We nemen jullie mee terug in de tijd en laten je de verhalen van het onmisbare personeel beleven. Wie schuilen en scholen er achter ons prachtige Kasteel Heeswijk?

Personeel op het kasteel

Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Bij middeleeuwse kastelen waren koks, pootmeesters, bedienden en poortwachters bijvoorbeeld onmisbaar om het kasteel draaiende te houden. Ook de gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en uiteindelijk chauffeurs waren onmisbare krachten voor het kasteel. En juist de verhalen van deze belangrijke personen zijn vaak door de geschiedenis heen verdwenen en vergeten. Maar op deze dag zetten wij het werk van deze mensen in de spotlight, zodat de prachtige verhalen blijven voortbestaan.

Wat is er te doen?

Met een pop-up expo laten we je de verhalen beleven. Wie werkten er op het kasteel? En wat waren hun verhalen? Lees meer over de pachters van de 75 hoeven rondom het kasteel en de pootmeester, de taak van de poortwachter en zijn vrouw Ditje, en de belevenissen van Chauffeur Eric, en uiteraard het bijzondere verhaal van Koosje, de jonker en de smid.

Ook voor de kleintjes is er van alles te beleven. We hebben twee kidsproof speurtochten dwars door het kasteel. De speurtocht ‘Betrapt’ is voor kinderen t/m 8 jaar en de tweede speurtocht ‘Het raadsel van de verdwenen trap’ is voor kinderen vanaf 9 jaar. De Notoire Fanfare zorgt voor een verrassend muzikaal intermezzo en natuurlijk ontbreekt de Brocante kraam van onze vrijwilligers niet. Wie weet vind jij net dat ene snuisterijtje waar je al zo lang naar zocht.

De Jonker, de dienstmeid en de smid

Ontdek het bijzondere verhaal van Koosje Janssen, een huishoudster van Kasteel Heeswijk die trouwt met een jonker én een smid. Op 27-jarige leeftijd werd Koosje in 1869 huishoudster op het kasteel. Koosje was niet alleen onder de indruk van het prachtige kasteel, maar ook van de twee jonkers Louis en Alberic. Samen zijn ze eigenaar van het kasteel, en Alberic bezit ook nog een kasteel in Haaren: Kasteel Nemerlaer. De interesse is wederzijds tussen Koosje en Alberic en samen besluiten ze te gaan wonen in het Nemerlaer. Veel mensen waren hierop tegen, wel samenwonen maar niet getrouwd zijn. Ze trekken zich niks aan van de afkeuring van anderen en bleven bij elkaar tot Alberic overleed in 1895. Een aantal jaar later komt ze een andere man tegen, smid Hein… Benieuwd hoe dit verhaal afloopt? Ontdek het zelf op 29 mei tijdens de Dag van het Kasteel.

Houd 29 mei vrij in je agenda en reis terug in de tijd om de vergeten verhalen van het personeel op Kasteel Heeswijk te beleven. Een perfect uitje voor het hele gezin. Ontdek de spannende speurtochten voor de jonge avonturiers en laat je fantasie tot leven komen.

We kijken ernaar uit om je te verwelkomen op 29 mei en samen dit bijzondere evenement mee te maken. Ervaar de historie en magie van het kasteel!

TAGS

DEEL DIT ARTIKEL