Baron André

Baron André van den Bogaerde van Terbrugge, kortweg ‘Baron André’ was de ‘gouverneur’, de hoogste bestuurder van Noord-Brabant. De baron leefde hier in de negentiende eeuw.

Verzameling schilderijen uit de geschiedenis

Toen waren de mensen dol op geschiedenis, vooral op de tijd van ridders en kastelen – de middeleeuwen. Baron André kocht niet alleen zelf het middeleeuwse Kasteel Heeswijk, hij liet het ook nog eens helemaal inrichten in ridderstijl, compleet met harnassen, wapenschilden en een collectie échte wapens. Hij verzamelde een heleboel schilderijen en spullen uit de geschiedenis.

De baron, zijn vrouw Eugénie en hun drie zonen Amedée, Louis en Alberic woonden dus als het ware in een museum. Later hebben Louis en Alberic er ook écht een museum van gemaakt. De hoofdburcht van het kasteel, waar wij nu staan, noemden de mensen op z’n Frans ‘Musée De Bogaerde’.

Gekocht door een oud Nederlands schilderij

Baron André kwam op het idee om het kasteel te kopen door een oud Nederlands schilderij uit 1650. Het schilderij staat op je scherm. Herken je het kasteel, aan de horizon? Dat zag er toen wel een beetje anders uit. De westtoren rechts is er nog, maar de stompe poorttoren ernaast bestaat niet meer. Van de gebouwen van de voorburcht, met die trapgeveltjes, is een deel later afgebroken. En er was toen blijkbaar een tuin met marmeren standbeelden, die nu ook verdwenen zijn.

Het schijnt dat baron André Kasteel Heeswijk voor het eerst op dít schilderij heeft gezien. Hij kwam uit België, maar omdat hij benoemd was als Gouverneur van Noord-Brabant, zocht hij een geschikt huis hier in de buurt. Ergens op het Brabantse platteland, met veel gezonde lucht voor zijn vrouw Eugénie. Baron André vond dit kasteel fantastisch! En in 1834 werd hij de nieuwe eigenaar.

TAGS

DEEL DIT ARTIKEL