Zondag 8 oktober, Brabantse Gilderuitersdag op Kasteel Heeswijk

  • Brabantse Gilderuitersdag, 8 oktober 2017

Op zondag 8 oktober wordt weer de Brabantse Gilderuitersdag georganiseerd, met een defilé en wedstrijden in het standaardrijden en ringsteken. Vanaf 12.30 uur trekken de Brabantse Gilderuiters en het Sint Willebrordusgilde in optocht naar Kasteel Heeswijk. Er zijn kleurrijk versierde paarden te zien, gekleed in de kleuren van hun gilde en omhangen met prachtige zilveren schilden. Uiteraard zijn ook de ruiters traditioneel gekleed in de kleuren van hun gilde. Wie wil genieten van zo’n schitterend cultureel schouwspel moet zeker komen kijken.

Tijdens deze tweede Brabantse Gilderuitersdag worden de ruiters rond 13:00 uur bij het kasteel verwacht, waarna de wedstrijden op een toernooiveld bij het kasteel beginnen. Tegen 15:00 uur staat het ringsteken op het programma. Het toernooiveld heeft een afmeting van 60 x 30 meter, verdeeld in twee helften van 15 x 60 meter. Er wordt gereden in stap en in draf. Het ringsteken is een behendigheidsactiviteit. Ringsteken of ringrijden is een folkloristische traditie waarbij men, gezeten te paard of vanaf een aanspanning, een lans door een ring probeert te steken. Deze traditie, die in sommige streken als sport beoefend wordt, komt voor in delen van Nederland, Duitsland en Denemarken.

In zowel het standaardrijden als in het ringsteken kunnen prijzen worden gewonnen. De winnaars van 2016 waren Claudia le Nobile van het Sint Barbara Gilde Dinther (ringsteken) en Gerard van den Oever van het Sint Barbara Gilde Veghel (dressuur). Er deden toen 13 Brabantse Gilden mee.
Meer informatie: klik hier.


No Replies to "Zondag 8 oktober, Brabantse Gilderuitersdag op Kasteel Heeswijk"


    Got something to say?

    Some html is OK

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.