Valentijnsdag

  • Valentijnsdiner Kasteel Heeswijk
Valentijnsdag Kasteel Heeswijk

Diner à Deux

Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, kaarten of een romantisch diner. Valentijnsdag is geen verzinsel van de laatste jaren, het bestaat eigenlijk al sinds 496 na Christus toen Paus Gelasius 14 februari uitriep tot de dag van de Heilige Valentijn. Maar de viering ervan zoals we dat nu kennen, is van recentere datum. Kasteel Heeswijk Horeca organiseert al jaren op Valentijnsdag een diner à deux in de romantische omgeving van de sfeervolle keldergewelven van het kasteel. Inloop voor het diner is tussen 18:00 en 19:00 uur en aansluitend zal het diner plaatsvinden. Meer weten en reserveren? Klik hier.

Valentijnsdag

Lupercalia

Over de reden ervan en de wijze waarop het wordt gevierd, doen vele verhalen de ronde. Een waarschijnlijke is dat het Valentijnsfeest door de RK Kerk op 14 februari is ingesteld om het oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest, te vervangen. Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Volgens het oude verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden, elkaars partner.

Geoffrey Chaucer

Dichter Geoffrey Chaucer

In 496 verbood paus Gelasius dit heidense feest. Mogelijk is het oude Romeinse feest ‘ondergronds’ gegaan en pas later in de 18de eeuw ‘herontdekt’ en in een wat ‘onschuldige’ vorm aan de gedenkdag van St. Valentijn gekoppeld. Het Valentijnsfeest van de romantische liefde, zoals dat tegenwoordig gevierd wordt, dankt zijn ontstaan aan Geoffrey Chaucer, die in zijn gedicht ‘Parliament of Fowls (1380)’ deze versregels schreef:
For this was on seynt Volantynys day
Whan euery bryd comyth there to chese his make

(‘Want dit was op Sint-Valentijnsdag
Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen’)

Love is in the air...

Van jouw Valentijn…

Valentijnsdag zoals we dat nu beleven, valt dus samen met de feestdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus (ingesteld door Paus Gelasius, 496 na Chr). De gewoonten van onze ‘Valentijnsdag’ hebben echter niets van doen met het leven van deze heiligen. Eén van de heiligen was priester in Rome, een ander was bisschop van Terni. Beiden werden in de 3e eeuw ter dood gebracht. Mogelijk gaat het hier om dezelfde persoon. In de avond voor hij geëxecuteerd zou worden, schreef Valentijn zelf de eerste ‘Valentijnskaart’, geadresseerd aan de blinde dochter van de cipier Asterius, mogelijk ook zijn geliefde. Hij ondertekende die met ‘Van jouw Valentijn’. Toen de dochter de brief ontving, kreeg ze tranen in haar ogen van geluk. Als gevolg daarvan kon ze weer zien en het briefje lezen. Wonderbaarlijk, maar voor Valentinus en z’n geliefde was er geen hoop meer…. Of misschien stiekem toch, omdat de cipier een persoonsverwisseling arrangeerde. Mysterieus, we zullen het nooit weten.


No Replies to "Valentijnsdag"


    Got something to say?

    Some html is OK

    twintig − 8 =

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.