Tweede Pinksterdag. Dag van het Kasteel

  • Dag van het Kasteel 2017

Op de tiende editie van de Dag van het Kasteel staat alles rondom kasteel en buitenplaats centraal. Het terrein rondom het buitenhuis of kasteel bood toentertijd bewoners verdediging, voedsel en vermaak. Kijk maar eens naar de (soms) onneembare slotgracht, de ophaalbrug en de voorburcht: allemaal hindernissen voor een vijand die het gebouw wilde innemen.

Looz Corswarem Hoeve

Looz Corswarem Hoeve

Bron van leven

Visvijvers, boomgaarden, jachtvelden, moestuinen, landerijen en oranjerieën voorzagen de bewoners het hele jaar door van voedsel. Ontdek die mooie en vaak ook romantische plekjes en laat je verrassen door vergezichten. Delen hiervan zijn op Kasteel Heeswijk nog steeds te zien. Maak maar eens een korte wandeling naar de Looz Corswarem Hoeve of een langere wandeling over het landgoed. Bewandel dan vooral eens de net gerenoveerde oprijlaan die de voorzijde van het kasteel verbindt met een parking (in aanleg) aan de N279.

Looz Corswarem Hoeve, boomgaard

Looz Corswarem Hoeve, boomgaard

Herbeleef het verleden

Op de Dag van het Kasteel maak je ook kennis met vrijwilligers die er gezamenlijk voor zorgen dat de kastelen en buitenplaatsen ook in de toekomst bewaard blijven. Herbeleef het verleden en neem deel aan een rondleiding door het kasteel of ontdek van alles op het terrein erom heen.

Romantische plekjes

Romantische plekjes

Unieke trouwlocatie en prima horeca

Sommige kastelen en buitenplaatsen kun je alleen op de Dag van het Kasteel bezoeken. Maar andere, zoals Kasteel Heeswijk, zijn het hele jaar door geopend. In verschillende kastelen en buitenplaatsen is een museum gevestigd. Kasteel Heeswijk is zelf een museum en bijzonder eraan is dat het ook een trouw-, vergaderlocatie en horecagelegenheid is. Genoeg redenen om er ook op andere dagen een bezoek te brengen!

Binnen de muren van het kasteel is er ook van alles te beleven

Zowel om 12:00 uur als om 15:00 uur staat er in de Wapenzaal een concert gepland door het Haydnorkest. Tussendoor geeft Axel Wenstedt muzikale demonstraties afwisselend op het kasteel klavecimbel en op de Broadwoodvleugel, een authentieke gerestaureerde vleugel uit 1840 die het kasteel in bruikleen heeft. En in de tuin is een living history group (Hospitaalridders) actief met demonstraties in zwaardvechten.

Buiten de poort

En wie liever niet naar binnen gaat, zal voor de poort een brocante aantreffen en er niet teleurgesteld worden. Vrijwillig(st)ers van het kasteel hebben weer veel spullen verzameld die van eigenaar zullen wisselen. De opbrengst komt ten goede aan de instandhouding van het kasteel.

De Dag van het Kasteel is een initiatief van Nederlandse Kastelenstichting (NKS), Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats. NKS zet zich in voor behoud, bewustwording en beleving van kastelen en buitenplaatsen en hun historische omgeving.


No Replies to "Tweede Pinksterdag. Dag van het Kasteel"


    Got something to say?

    Some html is OK

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.