Schoolprogramma

Een kunstzinnig lesprogramma bij het logeerkasteel van Sinterklaas

Na het succes van vorig jaar opent Kasteel Heeswijk ook dit jaar de kasteeldeuren speciaal voor scholen. Een uitje dat kinderen uit groep 1 t/m 5 de gelegenheid biedt om een uniek kijkje achter de schermen te nemen op het kasteel van Sinterklaas terwijl Sint en de Pieten het land in zijn.

Een museum voor Sint

Het lesprogramma Een museum voor Sint verwondert en neemt je mee op een kunstzinnig avontuur. Pietje met de Parel vertelt de verhalen achter bekende Nederlandse kunstwerken terwijl Piekobello zich samen met de kinderen bezighoudt met het geheime cadeau: een museum voor Sinterklaas!

Opbouw

Het lesprogramma is opgebouwd uit twee delen: de verhalen en opdrachten in de klas en het bezoek aan Kasteel Heeswijk.

De lesbrief is praktisch ingesteld en bevat naast één hoofdopdracht ook diverse kleine activiteiten binnen de niveaus van groep 1 t/m 5. De aanvullende activiteiten zijn naar eigen inzicht in te zetten waardoor er te variëren is in niveau en tijdsduur.

Nieuw dit jaar is het uitgerolde lespakket voor groep 6 t/m 8. Willen jullie schoolbreed aan de slag, dan kunnen ook de hoogste groepen aan het werk gezet worden. Zodat jullie uiteindelijk een compleet eigen museum hebben en eventueel zelf jullie expositie kunnen openen voor ouders en verzorgers.

In de klas

Met behulp van de lesbrief wordt het bezoek aan Kasteel Heeswijk voorbereid.

Voorleesverhalen

De avonturen van Piekobello en Pietje met de Parel vormen de rode draad door het lesmateriaal. Ze zijn zelf voor te lezen, te beluisteren in de kinderpodcast en nu ook te bekijken via een video op het digibord.

Creatieve opdracht

Hoofdrolspeler Piekobello heeft één missie: samen met de kinderen wil hij Sinterklaas een museum cadeau geven. De opdracht wordt stapsgewijs uitgevoerd in de klas. Zowel voor als na het bezoek aan Kasteel Heeswijk kunnen jullie aan jullie museumstuk werken. Aangepast op het niveau van de kinderen maken jullie een Sinterklaasvariant op een bekend kunstwerk.

Kunstje van de dag

Het kunstje van de dag biedt de gelegenheid om op een vast moment van de dag kort aandacht te besteden aan kunstzinnige vorming. Onder andere raadsels, weetjes en grappige creaties komen voorbij. Binnen 3 tot 10 minuten hebben jullie je dagelijkse vitamine Kunst weer binnen.

Kerndoelen

Kerndoel 54 – Beeldende vorming

Kerndoel 55 – De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.

Bezoek aan Kasteel Heeswijk

Een schoolbezoek aan Kasteel Heeswijk is uniek en intiem. Er zijn geen andere schoolklassen in het kasteel op het moment dat jullie aanwezig zijn, wat het overzichtelijk maakt en je het gevoel geeft dat je stiekem een kijkje achter de schermen kunt nemen. De Pieten en Sinterklaas zijn aan het werk en dus niet zichtbaar op het kasteel aanwezig. Maar als je goed luistert dan kun je ze zeker horen.

In het logeerkasteel vinden jullie naast o.a. de slaapkamer van Sinterklaas en de Pepernotenkeuken ook het atelier van Pietje met de Parel, waar haar eerder gemaakte kunstwerken worden geëxposeerd. Het zijn de schilderijen die horen bij de voorleesverhalen uit de klas. Langzaam wordt het kasteel omgetoverd tot een museum: een Museum voor Sint.

Programma

De wandeling door het kasteel duurt ongeveer een uur. Houd er rekening mee dat je vanaf de parkeerplaats ongeveer 10 minuten over de oprijlaan wandelt voor je bij het kasteel bent.

Enkele kunstjes van de dag uit de lesbrief zijn ideaal om tijdens het wandelen nog eens uit te voeren vast in de sfeer te komen.

Praktische informatie

Duur

Geschatte tijd:

4 tot 5 uur op school 1,5 uur op locatie

Wanneer

15 november t/m 2 december

Iedere dinsdag t/m vrijdag

Start tour om 9.30 uur en om 10.45 uur

Tarief

€5,- per kind

Begeleiders/rij-ouders mogen gratis naar binnen

Voor wie

Basisscholen: groep 1 t/m 5

Buitenschoolse opvang

Volgend jaar als eerste op de hoogte?

Helaas, is het Sint op kasteel evenement voor scholen uitverkocht. Wil jij volgend jaar als eerste op de hoogte zijn? Laat je contactgegevens dan achter. Tot volgend jaar en fijne Sinterklaas!

 

Meer informatie: (0413) 29 20 24