Oude kanonnen gevonden in moestuin Kasteel Heeswijk

  • Kanonnen Kasteel Heeswijk

Bij opschoonwerk van de oude moestuin van het kasteel zijn twee oude kanonnen gevonden. Een opmerkelijke vondst, omdat niemand van Kasteel Heeswijk het bestaan ervan vermoedde. Het zwaar verroeste geschut wordt volgens de directeur van de Stichting Kasteel Heeswijk naar het legermuseum overgebracht en daar aan een inspectie onderworpen. Dan zal ook duidelijk worden hoe oud ze zijn. Het is de bedoeling dat ze daarna terugkomen naar Kasteel Heeswijk.

Kannonnen in moestuin Kasteel Heeswijk

Kanonnen in de moestuin

Vlakbaansgeschut

Een kanon bestaat uit een schietbuis (soms meer), een onderstel (affuit) en richtmiddelen. Het metalen gedeelte is aan een zijde gesloten en aan de andere zijde open, de vuurmond, van waaruit een projectiel wordt afgeschoten door middel van kruit dat wordt ontstoken. De kanonnen die bij Kasteel Heeswijk zijn gevonden, zijn (gezien hun lengte) bedoeld voor schoten met een zogenaamde vlakke baan. De verhouding van de lengte van de loop vs de diameter ervan is dan minimaal 15:1.

Kanon op affuit

Kanon op affuit

Voorladers

Afhankelijk van de manier waarop het kanon geladen wordt, wordt gesproken van voorladers dan wel achterladers. Bij een voorlader worden achtereenvolgens het kruit, een prop en het projectiel via dezelfde opening geladen als waaruit het projectiel wordt afgevuurd. Bij achterladers kan een granaat inclusief een huls waarin een ontsteker en het kruit zijn ondergebracht, met een enkele handeling via de achterzijde worden geladen. De bij Kasteel Heeswijk gevonden kanonnen zijn waarschijnlijk voorladers.

Verzameling van de Van den Bogaerdes?

Franse kanon

Kanonniers aan het werk

De vraag blijft hoe deze kanonnen bij Kasteel Heeswijk terecht zijn gekomen. Het is bekend dat de Van den Boogaerdes verzamelaars waren en dat dit mogelijk deel uitmaakte van hun verzameling. Uiteraard kunnen ze ook al langer in de grond hebben gelegen, bijvoorbeeld omdat ze voor oorlogsvoering niet meer geschikt waren. Immers door de hitte en kracht van een schot ontstaat metaalmoeheid. Met een kanon mocht daarom niet meer dan een zeker aantal schoten worden gelost.

Een ‘afgeschreven’ kanon werd vernageld. Er werd dan een overmaatse loden kogel in de loop geslagen en in het lontgat werd een nagel oftewel nestelpen geslagen. Dergelijke vernagelde kanonnen werden als schroot verkocht, of als sierobject neergezet. Vernagelen gebeurde ook met kanonnen die, als een nederlaag dreigde, in vijandelijke handen dreigden te geraken. Meer weten over de geschiedenis en ontwikkeling van het kanon: klik hier.

Lion of Heeswijk

Lion of Heeswijk. Maurice Meeuwisse

Aanvullende informatie n.a.v. onderstaand bericht (reply)

Op zondag 1 juli 2012 publiceerde Maurice Meeuwisse een blog over een door hem opgezette presentatie in de moestuin van Kasteel Heeswijk. Omdat zijn website eerdaags wordt gerenoveerd en deze blog mogelijk onzichtbaar wordt, plaatsen we hierbij de publicatie integraal, inclusief de foto’s.

Kanon Kasteel Heeswijk

Kanon, gevonden in een greppel

[For the first week of september I was invited by ‘de Fabriek’ to participate in a exhibition around ‘Kasteel Heeswijk’, orginized by BKKC.
I presented ‘the Lion of Heeswijk’, inspired by the large amount of stone lions all over the castle. My lion is a faceless sculpture that is made as a monument for the faceless builders of the castle.
Next to the lion I also presented a old canon that I found in a ditch along the field.
]

Van de heer Brinck ontvingen we nog meer interessante informatie over de kanonnen. Zijn mening is dat de kanonnen zeer waarschijnlijk in Engeland zijn gegoten, zo rond 1620! Het zijn zogenaamde ‘sakers’, dit is de oude kaliberaanduiding voor 5 ponders. De kanonnen zijn zeven engelse voeten lang. Dit geschut werd zeer veel op de schepen van de Zeven Provincien gebruikt, oorlogsschepen en handelsschepen. Als ze versleten waren, of beschadigd, dienden ze vaak nog als schamppaal bij een straathoek of poort. Zo staan er ook nog twee bij het begin van de oprijlaan van het kasteel.


1 Reply to "Oude kanonnen gevonden in moestuin Kasteel Heeswijk"

  • Nico Brinck
    13 maart 2017 (19:16)
    Reply

    Mijn naam is Nico Brinck, geschutshistoricus.
    Een van deze kanonnen is in 2012 gebruikt bij een tentoonstelling van Maurice Meeuwisse. Hij plaatste een fotootje op het internet. Daarop ben ik in november 2013 gaan kijken en met een medewerker van het kasteel vond ik twee kanonnen onder een heg achter een schrikdraad! Ik heb e.e.a. per email gemeld aan Jacqeline Kerkhoff op 19-11 2013. In deze mail staat wat ik op dat moment van de stukken kon vertellen.


Got something to say?

Some html is OK

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.