Kruisvorm in Matthäus Passion. Lezing door Kees van Houten. Zondag 2 april

Kruisvorm in Matthäus Passion

Op zondag 2 april (15.00-17.00 uur) verzorgt organist en Bach-deskundige Kees van Houten een boeiende lezing over Bach’s Matthäus Passion, waarin hij aantoont dat Bach zijn Passion heeft ontworpen in de vorm van een kruis. Hierbij vinden alle Bijbelfragmenten, Koralen en Aria’s hun symbolische plaats op de dwarsbalk en de staander, en wel zodanig, dat de lengteproporties van het kruishout op een natuurlijke en overtuigende manier zichtbaar worden.

Kern van het betoog is de duiding van het centrale punt waar de balken elkaar kruisen. Op dit punt heeft Bach twee essentiële psychologische lagen van het lijdensverhaal over elkaar heen gelegd en muzikaal in elkaar verankerd. De lezing wordt verlucht met klinkende muziekfragmenten uit de Matthäus Passion.

Goede voorbereiding op de Passion

De lezing wordt speciaal aanbevolen voor bezoekers van Bach’s Matthäus Passions, bijvoorbeeld die op vrijdagavond 7 april 2017 om 19.00 uur staat geprogrammeerd in de kapel van het klooster Zusters Franciscanessen Veghel (Kamerorkest Alveare Veghel en het Philipskoor Eindhoven olv Sander Teepen).

Entree

De lezing wordt gehouden in het Koetshuis van Kasteel Heeswijk. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, is reserveren gewenst. U kunt een plaats reserveren via een email aan Axel Wenstedt, mail: akedw@hetnet.nl. Kosten bedragen € 10,– per persoon.

Over het onderwerp van deze lezing verscheen in 1998 een boek van Kees van Houten: “Ich kenne des Menschen nicht”, de Kruisvorm in de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Van dit boek verscheen in 2000 een Duitse vertaling.


No Replies to "Kruisvorm in Matthäus Passion. Lezing door Kees van Houten. Zondag 2 april"


    Got something to say?

    Some html is OK