Waarom het koetshuis woonhuis wordt

Entree

Entree

Het koetshuis moet er al hebben gestaan rond 1550. Oorspronkelijk is het een ‘inpandige’ boerenhof. Later wordt het de stalling voor de rijtuigen en paarden van de bewoners. Speksteen in de muren en leisteen als dakbedekking geven het gebouw een karakteristiek uiterlijk.

Als in 1895 het kasteel tot een verboden veste wordt verklaard, staan zowel het kasteel als de bijgebouwen leeg. De tand des tijds is dan genadeloos en het kasteel raakt in verval. Maar wanneer de wettelijke erfgenamen rond 1950 hun focus weer op het kasteel hebben gezet, komt er letterlijk nieuw leven in. Het koetshuis is het eerste gebouw dat onder het regiem van het bizarre testament van jonker Alberic weer mag worden bewoond.

Familiewapen 'Van den Bogaerde'

Familiewapen ‘Van den Bogaerde’

De nieuwe erfgenamen gaan voortvarend aan de slag. De stallen worden in 1949 verbouwd tot woonhuis en in 1963, als het woonverbod testamentair is opgeheven, wordt ook het kasteel onder handen genomen. Maar het adellijke paar blijft in het koetshuis wonen.

Tegenwoordig heeft het gebouw een zakelijke bestemming en er is een publieksgerichte horecafunctie in ondergebracht: ‘Brasserie Het Koetshuis’.