Van bordjesplafond tot orangerie

Orangerie (ca. 1870)

Orangerie (ca. 1870)

Vooral de zonen van baron André, jonker Louis en Alberic, zijn druk met het verzamelen van kunst. Om de alsmaar uitdijende verzameling een plekje te kunnen geven, laten zij nieuwe ruimtes bouwen op de fundamenten van het oude kasteel. En zij richten de ruimtes in naar de aard van de verzamelingen.

Zo krijgt vooral smeedwerk in de IJzertoren een plaats, het zilver gaat naar de Zilverkamer, tin naar de Tinkamer en de Wapenzaal, je raadt het al, herbergt een bonte verzameling wapens zoals zwaarden, speren, hellebaarden, noem maar op. Kanonnen steken uit de muren als ware het kasteel weer een Middeleeuwse burcht. Jonker Louis creëert voor zichzelf een slaapappartement in Rembrandtiaanse sfeer en in het aangrenzende torenkamertje komt een opmerkelijk plafond van Chinese bordjes, nu nog steeds één van de ‘kroonjuwelen’ van het kasteel.

Nog bestaande druivenkas (2015)

Nog bestaande druivenkas (2015)

Ook buiten het kasteel wordt stevig doorgepakt. Er wordt in de omgrachte moestuin een plantenkwekerij ingericht met een langwerpige kas en een orangerie. De kas is nog steeds in gebruik en brengt jaarlijks een voortreffelijke druivenoogst op.

Juffrouw Koosje

Juffrouw Koosje

Als jonker Louis in 1890 overlijdt, wordt z’n broer Alberic de nieuwe bewoner van het kasteel. Hij verhuist van Kasteel Nemelaer, waar hij samenwoont met z’n geliefde Jacoba Janssen, naar Kasteel Heeswijk. Vlak voor z’n overlijden in 1995 trouwt hij met haar, maar de erfenis gaat naar een achterneef van de familie.

Tinkamer

Tinkamer

De meeste ruimtes zijn tijdens de laatste renovatieperiode vanaf 2007 tot 2014 in oude luister hersteld en opengesteld voor bezichtiging. Je ziet hoe de bewoners er hebben geleefd en hoe fraai de ruimtes zijn afgewerkt. Het lijkt erop alsof je op bezoek bent en de baron of barones zomaar ineens uit een kamer tevoorschijn komt.

De overdadigheid van ooit is met de veiling van de inventaris begin 1900 verdwenen, maar een deel ervan is gebleven of weer terug in het kasteel, hetzij in bruikleen of als schenking. Ook in die zin is Kasteel Heeswijk een Topmonument en een bezichtiging waard.