Kasteelgeheimen onthuld

Kunst en curiosa

Kunst en curiosa

Een dik handgeschreven boekwerk met de ‘Inventaris der roerende goederen op de kastelen Heeswijk en De Nemerlaer’ uit 1895 is de stille getuige van de rijkdom op beide kastelen. Per vertrek staat vermeld (zowel kunst als het dagelijks gerief) wat de jonkheer Alberic van den Bogaerde van Terbrugge op het moment van overlijden bezit.

Meer dan 7.500 flessen wijn

Meer dan 7.500 flessen wijn

Het boek is na optekening van de roerende goederen al die jaren erna een gesloten boek geweest. Niemand taalde er nog naar. De inventaris is immers geveild. Alleen op papier is de inventaris nog compleet. Wie het boek openslaat, leest over zilver, porselein, schilderijen, munten, wapens, harnassen en heiligenbeelden. En over meer dan 7.500 flessen wijn, 30.000 sigaren, het spaarbankboekje van de keukenmeid en zelfs ‘de onder- en bovenkleeren van den overledene’.

Hemelbed van Daniël Marot

Hemelbed van Daniël Marot

Het boek dat de inventaris van jonker Alberic omschrijft had in 1964 verbrand moeten worden. Maar de slotbewaarder ziet de waarde van het document en besluit het boek (zonder medeweten van de baron) te bewaren. In 2008 heeft zijn zoon het boek overgedragen aan het BHIC in Den Bosch.

Gelukkig zijn er nog twee waardevolle documenten die een beeld schetsen van de rijkdom van de familie. Dat is de inventaris van de overleden baron André uit 1855 en de officiële veilingcatalogus uit 1900. Beide zijn eveneens in het bezit van het BHIC