Geheimen van de Ijzertoren

IJzertoren

IJzertoren

Deze robuuste toren is tussen 1871 en 1877 gebouwd op de fundamenten van een oudere toren van het kasteel. De toren ontleent z’n naam aan de grote verzameling smeedwerk dat er in opslag ligt en de kanonnen die er uit steken. De IJzertoren en de Wapenzaal hebben in de verbeelding van de bewoners vooral een museale functie. Dit alles is er niet meer.

Wat nog verwijst naar die tijd is de vloer met kopergravures. Via een smalle torentrap kun je die betreden. De gravures tonen verschillende hertogen en hertoginnen van Brabant die in een granieten vloer zijn ingelegd. Het herinnert aan de tijd dat Kasteel Heeswijk sterk verbonden is aan het wel en wee van het hertogdom Brabant.

Brass rubbing

Brass rubbing

Een fraai stukje vloerwerk. Wat de makers niet hebben voorzien is het hedendaagse gebruik: brass rubbing. Een uit Engeland overgewaaide kopieertechniek waarmee de afdruk van de gravure middels een waskrijt op papier wordt overgebracht. Een rage en kunst tegelijk.

Brass rubbing is één van de arrangementen die we onze bezoekers kunnen aanbieden. Een fascinerende en creatieve bezigheid voor jong en oud.