1600 tot 1700, de meest roemruchte eeuw

De 17de eeuw is misschien wel de meest roemruchte in de geschiedenis van Kasteel Heeswijk. Het is de eeuw van de 80 jarige oorlog, van de Oranjes Maurits en Frederik Hendrik, Jan ‘t Serclaes, Mathijs van Asperen en Lodewijk de 14de, de Zonnekoning in hoogst eigen persoon. De oorlog gaat niet aan Brabant voorbij.

Maurits

Prins Maurits

De ellende begint al in 1601 als Prins Maurits de stad Den Bosch aanvalt en hij probeert Kasteel Heeswijk te veroveren. Echter zonder resultaat. Ook een tweede poging in 1603 mislukt. In 1629 slaagt Prins Frederik Hendrik tijdens het beleg van Den Bosch er wel in en krijgt hij het zonder verzet in handen. Het kasteel blijft daarbij gespaard, maar niet voor lang…

Intussen is in 1621 Jan ’t Serclaes kasteelheer geworden. Hij is een huurlingengeneraal en vecht in Spaanse en Oostenrijkse dienst. In 1631, tijdens een oorlog tegen Zweden, raakt hij gewond en overlijdt kort daarna in Ingolstadt. Hij ligt opgebaard in Altötting in een kist met doorkijkraam. Bertolt Brecht heeft er een gedicht over geschreven.

Na het einde van de 80jarige oorlog komt in 1649 het kasteel in handen van Mathijs van Asperen, de eerste protestantse bezitter. Hij is loyaal aan de Republiek. Het kasteel verliest in die tijd zijn defensieve karakter en wordt later door de familie Van der Hoeven grootscheeps verbouwd. In deze periode bereikt het kasteel zijn grootste omvang en heeft het de grandeur van een adellijke residentie met torens als symbool van adeldom en macht.

LouisXIV

Zonnekoning Lodewijk XIV

Maar het einde van de 80jarige oorlog betekent geen vrede. De Republiek komt na de Spaanse overheersing tegenover nieuwe grootmachten te staan, met name Frankrijk en Engeland. Als stadhouder Willem III hoopt op een duurzaam bestand, gooit in 1672 het verdrag van Heeswijk roet in het eten. Het is de Franse koning Lodewijk XIV in hoogst eigen persoon die naar Heeswijk komt en samen met de Engelsen een verdrag ondertekent waarin slechts onder voorwaarden de soevereiniteit van de Republiek zal worden erkend. Hoewel de Fransen maar kort in Heeswijk verblijven, laten ze het kasteel in gehavende toestand achter.

Inmiddels is Van Asperen door schulden zijn recht op het kasteel verloren. In 1684 komt het in handen van de Bossche schepenenfamilie Van der Hoeven. Het kasteel wordt een comfortabel buitenhuis.

Terug naar 1500-1600.  Verder naar 1700-1800.