Dagje Heeswijk

Kasteel Heeswijk weet zich omringd door een karakteristiek landschap. Temidden van landerijen en weelderige bossen domineert het op natuurlijke wijze zijn omgeving. Een typisch Brabants decor waarin koeien, paarden en schapen loom grazen terwijl het riviertje de Aa vredig door het landschap van Heeswijk en Dinther kabbelt.
Vossenstreken2

Download de app

De Brasserie van Kasteel Heeswijk is een ideaal vertrekpunt voor een wandel- of fietstocht over het landgoed en de omgeving van het kasteel. Op eigen gelegenheid of aan de hand van een routebeschrijving. Klik hier voor een aantal suggesties van TRV Bernheze om te wandelen of te fietsen of kies voor de ‘Wandelapp’ van Brabants Landschap, met drie wandelingen over het Landgoed die ook leuk zijn om te doen met kinderen (5-12 jaar). De app is gemaakt voor Apple- en Androidapparaten. Downloaden:
Apple Android

Spring snel naar:

Motteheuvel Heeskijk

Heeskijk. Replica motteheuvel met uitkijktoren

Op loopafstand van het kasteel, aan het begin, dan wel het einde van de oprijlaan, ligt een replica van een motteheuvel met daarop een uitkijktoren. Het is de oervorm van het huidige Kasteel Heeswijk. Het nieuwe ontwerp is van Tjeu Wijgergangs een 11 jarige leerling van Basisschool De Bolderik uit Heeswijk-Dinther. Het was niet alleen de vorm maar ook het idee om voor de realisatie de bomen te gebruiken die zijn gekapt voor de aanleg van de N279. Klik hier voor meer informatie over de oervorm van Kasteel Heeswijk.

Kilsdonkse Molen

Molen_Kilsdonkse_molen,_DintherDe Kilsdonkse Molen in Dinther, gelegen op zo’n vier kilometer ten zuidoosten van het kasteel, kent een geschiedenis waarin woorden als voorspoed, tegenslag, belangrijk, grillig, bloei en verval de boventoon voeren. De molen heeft recentelijk een volledige reconstructie achter de rug en is in volle glorie voor het publiek opengesteld.

Oorspronkelijk bestaande uit twee watermolens, is de Kilsdonkse Molen al vanaf de 14e eeuw belangrijk geweest voor de waterhuishouding in het stroomdal van de rivier de Aa, het landschap ter plaatse en de mensen die er werkten en woonden. Later pas ontstond de combinatie tussen de korenwatervluchtmolen (onder andere meel) en de watergedreven oliemolen (onder andere spijsolie), die het bouwwerk in Europa zo uniek in zijn soort maakt.

Fluisterboot
Fluisterboot Kilsdonkse Molen-Kasteel Heeswijk

Vaar ook eens met de fluisterboot van of naar de molen. De boot vaart in de periode van 1 april tot en met 31 oktober. Losse kaartverkoop voor een vaartocht met schipper en gids alleen op woensdagmiddag en op zondag (2x). Max. 25 personen. Vol is vol ! Een enkele vaartocht € 7,- per persoon. (een retour € 14,- pp). Voor kinderen tot 12 jaar € 3,50 (retour € 7,-) echter wel alleen onder toezicht van een volwassene. Kaartverkoop en info over vertrektijden: in het bezoekerscentrum van De Kilsdonkse Molen en bij Kasteel Heeswijk.

De Vistrap Kameren

De Vistrap Kameren. Westelijk van het kasteel stroomt de Leijgraaf. Stuwen en gemalen vormen barrières die het leefgebied van vissen als de winde en de kwabaal beperken. Ze moeten stroomopwaarts vanuit de Aa -en daarvoor de Maas- kunnen optrekken om te paaien in de Leijgraaf. Het waterschap is begonnen met de aanleg van vispassages. Deze vistrap, als ‘bypass’ om de stuw, bestaat uit zeven treden met elk een hoogteverschil van zo’n tien centimeter. In de trede zelf bevindt zich een spleetje voor vissen die over de bodem kruipen. Zo krijgen ze doorgang tot de vispassage.

De Meierijsche Museumboerderij

Meierijse museumboerderijIn Heeswijk ligt De Meierijsche Museumboerderij. Sinds 2006 is het museum, na een lange periode van restauratie en renovatie, weer geheel toegankelijk. Het museum geeft een uniek beeld van het leven en wonen op een boerderij in de Brabantse Meierij tussen 1910 en 1930. Tijdens de geanimeerde rondleiding wordt een passend beeld geschetst van het sobere en harde dagelijkse boerenleven in die tijd. In de ‘schob’ die naast de museumboerderij ligt, is een aardige kijk op een stukje historie te zien. Via moderne ‘touchscreens’ kunnen allerlei historische foto’s en films worden bekeken. Een aantal geschiedkundige thema’s wordt zo gepresenteerd. De schob wordt tevens gebruikt voor het nuttigen van een consumptie, het organiseren van kleinschalige vergaderingen, evenementen en presentaties. Ook school- en lesprogramma’s worden vanuit deze ruimte verzorgd.

Natuurtheater De KersouweKersouwe

In de bossen noordelijk van Kasteel Heeswijk ligt natuurtheater De Kersouwe. Het is met 1300 plaatsen één van de grootste openluchttheaters van Nederland. Uniek is het stenen basisdecor van het buitentheater. Jaarlijks organiseren circa tweehonderd vrijwilligers hier ongeveer 35 voorstellingen. Sinds 1945 brengt de eigen speelgroep van De Kersouwe, doorgaans op zondagmiddagen en vrijdagavonden in augustus, een opvoering van een beroemd en meeslepend toneel- of theaterstuk. Altijd in een verrassende, eigentijdse bewerking. Het theater geniet hierdoor bekendheid in de wijde omgeving.

Voor de jeugd is er in de vakantiemaanden elke woensdagmiddag een voorstelling in het speciale jeugdtheater (750 zitplaatsen) van De Kersouwe. Ook van deze jeugdproducties wordt een deel door de eigen speelgroep verzorgd. Daarnaast bevat het programma jaarlijks concerten, cabaretvoorstellingen, openluchtfilms, workshops voor basisscholen en een open podium voor artiesten uit de omgeving. Ook de (inter)nationale top onder de artiesten, entertainers, cabaretiers, bands en muziekgroepen heeft inmiddels de weg naar de Kersouwe gevonden.

abdij van BerneDe Abdij van Berne

De Abdij van Berne heeft een enorm rijke historie die zelfs teruggaat naar het jaar 1134. Daarmee is de Norbertijner abdij de oudste nog bestaande kloosterorde van Nederland. In een lange traditie van gelovig leven staat openheid voor iedere mens centraal. De kloostergemeenschap grijpt terug op het gedachtegoed van de heilige Augustinus die in zijn tijd religieuzen, priesters en toegewijde christenen bijeenbracht. Meer over de kloostergemeenschap: klik hier. Vanaf de beginjaren van de orde werd er al bier gebrouwen en op de huidige abdij in Heeswijk was er een brouwhuis vanaf 1634. Het bier van de abdij wordt ook in de Brasserie van Kasteel Heeswijk geschonken.

Looz Corswarem HoeveLooz Corswarem Hoeve

Tenslotte bevindt zich op het terrein van het landgoed ook nog de Looz Corswarem Hoeve, genoemd naar de moeder van de laatste baron van Kasteel Heeswijk. Na een ingrijpende verbouwing is deze voormalige boerderij geschikt gemaakt als een groepsvakantiehuis en volledig aangepast aan gebruik door mensen met een handicap.