Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Zondag 13 september. Open Monumentendag

13 september 2015 @ 12:00 - 17:00

Gratis

Deze dag staat in het teken van Kunst en Ambacht. Kasteel Heeswijk heeft een programma over de verzamelwoede van de baronnen van Kasteel Heeswijk en hun enorme kunst- en ambachtscollectie. Voor kinderen is er een speurtocht uitgezet. Uiteraard wordt e.e.a. muzikaal omlijst.

Het Kasteel is open van 12:00 – 17:00 uur. De entree is gratis. De Brasserie opent al om 11:00 uur.

Programma

– Informatie over het leven en werk van Daniel MarotMarotbed Kasteel Heeswijk

Objecten, foto’s en een videopresentatie.
Daniel Marot is een beroemde Franse ontwerper uit de tijd van Lodewijk XIV. Een schitterend door hem ontworpen hemelbed heeft jarenlang in Kasteel Heeswijk een plaats gehad. Het raakte echter buiten gebruik en is sindsdien in depot opgeslagen. Een grondige restauratie ligt in het verschiet waarna het weer een plaats in het kasteel krijgt.

– Beeldpresentatie over de teloorgang van een unieke verzameling

Kunstvoorwerpen, antiquiteiten en curiosa.
De beeldpresentatie gaat over objecten die in de 19e eeuw Kasteel Heeswijk sierden. Van heinde en verre kwamen bezoekers naar het kasteel, dat als ‘Musee de Bogaerde’ bekend stond, om die verzameling te bewonderen. Helaas is deze als gevolg van een bizar testament na een aantal veilingen rond 1900 over heel de wereld verspreid geraakt.
Daarnaast worden bijzondere foto’s, voorwerpen en de originele veilingboeken ten toon gesteld. Voor belangstellenden is er een informatieblad gemaakt.

– Demonstraties van twee restaurateurs

Twee restaurateurs, die betrokken zijn of zijn geweest bij de instandhouding van de inrichting en objecten in en buiten het kasteel: schilderrestaurateur Jos van Extel en beeldenrestaurateur Joachim van den Heuvel.

– Programma voor kinderen

Voor kinderen is er een speurtocht door en rondom het kasteel.

– Muziek in de WapenzaalVera Beumer

Tussen 12.00 en 17.00 uur speelt het Vlijmens kamerorkest o.l.v. Marcel Dohmen muzikale programma’s van ca. 30 min. rondom de Vier Jaargetijden van Vivaldi en Piazzolla en J.S.Bach. Het idee is een ‘reis van barok-romantiek naar hedendaags’ te doen, waarbij volksmuziek en de invloed van volksmuziek op cultuur de rode draad is. Heel bijzonder wordt de combinatie van enkele Jaargetijden van Vivaldi met Piazzolla. Piazzolla vond zelf de combinatie Vivaldi-Piazzolla perfect en heeft dat ook in zijn partituur vermeld. Het 14-jarige viooltalent Vera Beumer speelt de soli in Piazzolla.

Muziekprogramma

  • 13:00 uur

Antonio Vivaldi (1678-1741) – Winter (soloviool + strijkers + klavecimbel/orgel) solist: Rob Meeusen viool
Astor Piazzolla (1921-1992) – Lente (soloviool + strijkers) soliste: Vera Beumer, viool
Antonio Vivaldi (1678-1741) – Lente (soloviool + strijkers + klavecimbel/orgel) solist: Rob Meeusen viool

  • 14:00 uur

Antonio Vivaldi (1678-1741) – Zomer (soloviool + strijkers + klavecimbel/orgel) solist: Rob Meeusen viool
Johann Sebastian Bach (1785-1750) – 4e Brandenburgs Concert BWV 1049(soloviool + 2 blokfluiten + strijkers + klavecimbel)
solisten: Saskia Luijendijk viool, Marnix Godschalk en Iris de Marez Oyens blokfluit
Bela Bartok (1881-1945) – Roemeense dansen

  • 15:00 uur

Antonio Vivaldi (1678-1741) – Zomer (soloviool + strijkers + klavecimbel/orgel) solist: Rob Meeusen viool
Astor Piazzolla (1921-1992) – Lente (soloviool + strijkers) soliste: Vera Beumer, viool
Antonio Vivaldi (1678-1741) – Herfst (soloviool + strijkers + klavecimbel/orgel) solist: Rob Meeusen viool

  • 16:00 uuur

Bela Bartok (1881-1945) – Roemeense dansen
Johann Sebastian Bach (1785-1750) – 4e Brandenburgs Concert BWV 1049 (soloviool + 2 blokfluiten + strijkers + klavecimbel)
solisten: Saskia Luijendijk viool, Marnix Godschalk en Iris de Marez Oyens blokfluit
Antonio Vivaldi (1678-1741) – Lente (soloviool + strijkers + klavecimbel/orgel) solist: Rob Meeusen viool

Over de solisten

Vera Beumer, viool

Vera Beumer

Vera Beumer

Vera Beumer is 14 jaar en zit in de derde klas van het VWO. Zij begon met vioolles op haar 7e bij Inki Varga in het Fulcotheater te IJsselstein. Vera is in 2010 op 9 jarige leeftijd begonnen in de PreAcademie Muzikaal Talent. Haar docente was Liesbeth Ackermans. Sinds 2011 is Vera leerlinge van de Academie Muzikaal Talent.

Op dit moment studeert Vera bij Chris Duindam. Tijdens de Maassluise Muziekweek 2011 heeft Vera de eerste prijs gewonnen in de leeftijdscategorie 9 jaar. Zij was in 2014 eerste prijswinnaar van het Britten Vioolconcours. In 2015 heeft Vera tijdens het Peter de Grote Festival de HJSO solisten prijs ontvangen.

Vera speelt afwisselend eerste en tweede viool in het Gióvani Kwartet. Het kwartet won de eerste prijs op het Tristan Keuris Kamermuziek Concours in 2013 en kreeg in 2015 een eerste prijs en de laureatenprijs op het Prinses Christinaconcours. Het Gióvani Kwartet is geadopteerd door de Zeister Muziekdagen en krijgt les van Alexander Pavlovsky, eerste violist van het Jerusalem Quartet. Het kwartet heeft in 2015 in het voorprogramma van het Jerusalem Quartet in Tivolivredenburg gespeeld.

Saskia Luijendijk

Saskia Luijendijk

Als solist debuteerde Vera op haar twaalfde met het NAS orkest met Wieniawsky’s Légende en Schindler’s List van John Williams. Sindsdien heeft Vera al diverse malen als solist met een orkest gespeeld. Vera speelt op een Cuypers uit 1791, aan haar ter beschikking gesteld door een particulier.

Saskia Luijendijk, viool

Is concertmeester van het Philips Symfonie Orkest in Eindhoven, als opvolger van de dirigent/violist Marcel Dohmen.

Rob Meeusen, viool

Na vioolles te hebben gehad van Jos Brocken studeerde hij een jaar viool aan het Utrechts conservatorium bij Lex Korff de Gidts.

Rob Meeusen

Rob Meeusen

Studeerde muziektherapie in Nijmegen en is nu vakdocent muziek en leerkracht basisonderwijs in Helmond. Speelt veel barokmuziek en geeft o.a. samen met Axel Wenstedt klavecimbel- en orgelrecitals. Speelt nu viool in het Nijmeegs Resonet Ensemble (o.l.v. Arthur Mahler en Rémy Baudet).

Overige musici

Viool: Saskia Luijendijk, Daan Alberga, Cisca Batterink, Janine Batterink, Janneke van den Bos, Maria Camarasa, Rob Meeusen, Annelieke Vermeulen,
Altviool: Henk Godschalk, Iris de Marez Oyens,
Cello: Annemarie Beutler, Machiel Boneschanser, Gudrun de Gersem, Bjorn Oddens,
Contrabas: Marnix Godschalk, Sabine Haenen,
Blokfluit: Marnix Godschalk, Iris de Marez Oyens,
Klavecimbel/orgel: Axel Wenstedt
Klik hier voor meer informatie over het muziekprogramma en de musici.

Gegevens

Datum:
13 september 2015
Tijd:
12:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Kasteel Heeswijk

Locatie

Kasteel Heeswijk
Kasteel 4
Heeswijk-Dinther, Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0413-292352