Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Matineeconcert. Ritzerfeld & van Kimmenade. Liederen van Ralph Vaughan Williams

15 oktober 2017 @ 14:00 - 15:00

Ralph Vaughan Williams

Na het succesvolle project ‘Schubert’s Winterreise’ werkten Frans van Kimmenade en Wim Ritzerfeld aan een vervolg. Dat werd het programma ‘Bright is the ring of words’ met liederen van de grote Engelse componist Ralph Vaughan Williams (1872-1958).

Williams was een leerling van Parry en Stanford, die nog sterk leunden op de Duitse romantiek. Maar Vaughan Williams ontwikkelde een heel eigen, typisch Engelse stijl en beschikte daarbij over een breed palet aan expressieve middelen. Zo klinkt zijn muziek de ene keer mystiek en contemplatief, de andere keer uitgesproken aards en vitaal. Soms grijpt hij terug op het verleden, dan weer is hij verrassend modern.

In een afwisselend programma van een uur laten Ritzerfeld & Van Kimmenade het publiek kennismaken met deze intrigerende componist. De stoere ‘Songs of Travel’ zijn geïnspireerd op de Winterreise van Schubert, maar optimistischer van karakter. Verder het romantische ‘House of Life’ en de mystieke ‘Four poems by Fredegond Shove’.

Programma

  • ‘Songs of Travel’ (1905-1912); tekst: Robert Louis Stevenson. 1. The Vagabond 2. Let Beauty Awake 3. The Roadside Fire 4. Youth and Love 5. In Dreams 6. The Infinite Shining Heavens 7. Whither Must I Wander ? 8. Bright is the Ring of Words 9. I Have Trod the Upward and the Downward Slope
  • ‘The House of Life’ (1903) Tekst: Dante Gabriel Rossetti. 1. Love-Sight 2. Silent Noon 3. Love’s Minstrels 4. Heart’s Haven 5. Death in Love (C major) 6. Love’s Last Gift
  • ‘Four poems by Fredegond Shove’ (1925): 1. Motion and Stillness 2. Four Nights 3. The New Ghost 4. The Water Mill

Brasserie. Toegang vrij

Een kopje koffie voorafgaand aan het concert of erna, of een heerlijke aangeklede borrel na een wandeling over het landgoed. Het kan allemaal. Kom en geniet. Bekijk onze kleine kaart voor de lekkernijen die we u kunnen serveren.

Entree concert en kasteel

Gratis: Museumkaarthouders, beschermers van Brabants Landschap (max. 2 volwassenen en 2 kinderen tot 18 jaar) en Vrienden&Beschermers van Kasteel Heeswijk.
Betaald (overige bezoekers): een ‘all-in’ toegangsbewijs (kasteel en concert) kost € 10,–. Voor kinderen (4-12 jaar) en rolstoelrijders bedraagt het entree € 6,– per persoon.
Klik hier voor meer info over bezoekmogelijkheden en (voordeel)tarieven.

Ralph Vaughan Williams, componist

Ralph Vaughan Williams, componist

Over Ralph Vaughan Williams

Ralph Vaughan Williams was een Brits componist en dirigent en wordt voornamelijk herinnerd als een sleutelfiguur in het Engels muzikaal nationalisme. Binnen de Engelse traditie wordt hij gezien als opvolger van zijn leraren en componisten Charles Hubert Parry en Charles Villiers Stanford en componisten van een generatie daarvoor: Edward Elgar en Frederick Delius. Anderen plaatsen hem in een kosmopolitische traditie samen met Claude Debussy en Maurice Ravel. Ravel was in 1907-1908 een van Vaughan Williams’ leraren tijdens een lang verblijf in Parijs. In het algemeen wordt Vaughan Williams beschouwd als een van Engelands belangrijkste componisten.

Over de musici

Wim Ritzerfeld

Wim Ritzerfeld. Bas/bariton

Wim Ritzerfeld studeerde zang bij o.a. Joep Bröcheler en Donald Miller, nam deel aan cursussen en workshops in Engeland (o.a. bij Robin Bowman en John Huw Davies), bij de Vrienden van het Lied en bij Jos van Veldhoven en Hermann Max en hij studeerde hij aan de Schumann-akademie. Als koorzanger was hij lid van o.a het Eindhovens Vocaal Ensemble, Collegium Ad Mosam en Studium Chorale. Als bas/bariton heeft hij een breed repertoire van barok tot eigentijds, zoals cantates van Bach en Händel, de requiems van Mozart, Fauré en Duruflé, Carmina Burana van Orff en de orkestliederen-cyclus ‘Five Mystical Songs’ van Vaughan Williams. Hij is samen met Caroline Spanjaard docent bij de StemStudio, waar zijn bijzondere interesse uitgaat naar de zangtechniek en naar manieren om dit complexe onderwerp op een wetenschappelijk gefundeerde manier te benaderen. In zijn boek ‘Klassieke Zangtechniek heeft hij deze zienswijze nader uitgewerkt.

Frans van Kimmenade

Frans van Kimmenade. Piano

Frans van Kimmenade (1946) is pianist. Hij studeerde af aan het conservatorium in Tilburg. Voor hem komt Bach op de eerste plaats maar hij noemt ook Chopin, Schumann, Brahms als lievelingscomponisten. Zijn grote passie is het geven van pianolessen. Hij inspireert jong en oud voor de klassieke muziek en brengt hen verder in hun muzikale ontwikkeling.

Gegevens

Datum:
15 oktober 2017
Tijd:
14:00 - 15:00
Evenement Categorie:

Locatie

Kasteel Heeswijk
Kasteel 4
Heeswijk-Dinther, 5473VA Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0413-292352