Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lezing. Er stond een vrouw in de tuin

10 december 2017 @ 14:00 - 15:00

Er stond een vrouw in de tuin

‘Er stond een vrouw in de tuin’ van Anne Mieke Backer is een bundel verhalende essays die samen een wandeling door de Nederlandse tuinhistorie vormen, waarbij de vrouw als gids is gekozen. Het boek laat zich lezen als een levendige geschiedschrijving van de Nederlandse vrouw vanuit het perspectief van de tuin. De lezing over dit boek door Anne Mieke Backer staat gepland in de Wapenzaal van het kasteel. Organisatie: Stichting Kasteel Heeswijk.

Heerlijke koffie en meer in de Brasserie. Toegang vrij

Een kopje koffie voorafgaand aan de lezing of erna, een heerlijke lunch of een lekker aangeklede borrel. Het kan allemaal. Kom en geniet. Bekijk onze kleine kaart voor de lekkernijen die we u kunnen serveren.

Over de lezing

De auteur zal spreken over de tot standkoming van haar boek, inzoomen op inspirerende vrouwen uit de geschiedenis en e.e.a. met beeldmateriaal ondersteunen.

Er stond een vrouw in de tuin

Er stond een vrouw in de tuin

Over het boek

Anne Mieke Backer vraagt zich af waarom ons altijd is verteld dat door toedoen van één vrouw het paradijs is verloren gegaan en waarom er zo weinig aandacht is voor de paradijzen die sindsdien door Nederlandse vrouwen zijn gecreëerd. Het gaat niet alleen over vrouwelijke tuin- en landschapsarchitecten, maar evengoed over naamloze boerinnen die hun kennis van bloemen en planten doorgaven aan hun dochters, over prinsessen en rijke grootgrondbezitsters die het landschap naar hun hand zetten, pioniersters met tulpenbollen, burgerdames en zelfs hoeren die in de groene beschutting van parken hun diensten aanbieden. Beginnend bij de eerste landbouwculturen rond 5000 jaar voor de jaartelling, eindigt het bij internationaal bekende Nederlandse groenontwerpsters en de actualiteit van het nieuwe ‘stadstuinieren’ in de metropool.

Voor haar onderzoek bestudeerde Anne Mieke Backer talloze brieven en dagboeken, waardoor samen met afgenomen interviews, er een beeld kon worden gevormd van wat de rol van vrouwen was en vooral van wat hun drijfveren waren. Zo werd het schrijven van dit boek een zoektocht naar het antwoord op de vraag wat de beschreven vrouwen op hun specifieke stukje aarde hebben gezocht en wat zij er tot op de dag van vandaag hebben gevonden. Het steeds veranderende begrip ‘natuur’ en parallel daaraan de opvatting over de ‘vrouwelijke natuur’ fungeerde daarbij als een rode draad.

De kasteeltuin van Kasteel Heeswijk

We zouden de vraag kunnen stellen in hoeverre onze barones invloed heeft gehad op het ontwerp en inrichting van de kasteeltuin. Missschien heeft Anne Mieke Backer hierop een antwoord. Zij was eindredacteur van het boek Copijn 1763-2013 Tweehonderdvijftig jaar tuinlieden, boomkwekers, boomverzorgers, tuin- en landschapsarchitecten, waarvoor zij en Mariëtte Kamphuis (auteur) in 2016 de literaire René Pechèreprijs voor het beste Nederlandse boek op het gebied van tuin- en landschapsarchitectuur mochten ontvangen. De jury roemde het grondige onderzoek dat aan het boek ten grondslag ligt. Lodewijk Copijn was de ontwerper van de kasteeltuin van Kasteel Heeswijk.

Gegevens

Datum:
10 december 2017
Tijd:
14:00 - 15:00
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Kasteel Heeswijk

Locatie

Kasteel Heeswijk
Kasteel 4
Heeswijk-Dinther, 5473VA Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0413-292352