Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Koffieconcert. Ursula Dütschler (klavecimbel) en Frank Wakelkamp (viola da gamba)

januari 28 @ 12:00 - 13:00

Bach en Zonen

Op zondag 28 januari spelen Frank Wakelkamp (viola da gamba) en Ursula Dütschler (klavecimbel) het programma Bach & Zonen, met onder meer twee sonates van vader Johann Sebastian en ook twee van zijn zoon Carl Philipp Emanuel Bach. “De grote Bach” is voor ons 21e-eeuwers vader Johann Sebastian, maar aan het eind van zijn leven ging die titel eerder naar zijn zoon Carl Philipp Emanuel. “De oude Bach”, zoals Johann Sebastian toen genoemd werd, was met zijn polyfone schrijfstijl inmiddels ernstig verouderd, terwijl zijn zoon veel meer wist aan te haken bij de luchtige stijl van zijn tijd. Dat het hem niet aan diepgang ontbrak, bewijst het langzame deel van zijn gambasonate met obligaat (“verplichte”, dat wil zeggen: ook in de rechterhand uitgewerkte) klavecimbelpartij. Dit deel hoort bij het mooiste wat ooit geschreven is. Organisatie: Stichting Kasteel Heeswijk.

Dit concert is het tweede uit een landelijke tournee:
zaterdag 27 januari 20:00 uur – Daar bij die Molen – Hoofdstraat 19 – Liessel
zondag 28 januari 12:00 uur – Kasteel Heeswijk – Kasteel 4 – Heeswijk-Dinther
zondag 28 januari 16:45 uur – Geelvinck Muziek Museum – Zaadmarkt 88 – Zutphen
vrijdag 16 februari 20:15 uur – Studio Sophia – Groot Hertoginnelaan 3 – Den Haag
zaterdag 17 februari 20:15 uur – Amstelraende concert 284 – reserveren 020-6790340 – Amsterdam
zondag 18 februari 14:30 uur – Woonboerderij – Schoollaan 1 – Boijl

Programma

– Johann Sebastian Bach (1685-1750). Sonate voor viola da gamba en obligaat klavecimbel no.I in G, BWV 1027. Adagio – Allegro ma non tanto – Andante – Allegro moderato
– Johann Christian Bach (1735-1782). Sonate voor klavecimbel op. XVII no.4 in G. Allegro – Presto assai
– Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788). Sonate voor viola de gamba en obligaat klavecimbel in g, H 510 (Berlijn 1759). Allegro moderato – Larghetto – Allegro assai
– Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788). Sonate voor viola de gamba en basso continuo in C, Wq 136. Andante – Allegretto – Arioso
– Wilhelm Friedemann Bach (1710-1784) – Koraalvoorspel “Jesu meine Freude”, uit F.38
– Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Sonate voor viola de gamba en obligaat klavecimbel no. III, in g BWV 1029. Vivace – Adagio – Allegro

Concertkoffie en meer in de Brasserie. Toegang vrij

Een kopje koffie voorafgaand aan het concert of erna, altijd lekker. Of gewoon na het bezoek aan het kasteel. U kunt ook kiezen voor een lekkere lunch of aangeklede borrel. Heerlijk na een wandeling over het landgoed. Bekijk onze kleine kaart voor de lekkernijen die we u kunnen serveren. Wat ons betreft: kom en geniet.

Over de musici

Ursula Dütschler

Ursula Dütschler, klavecimbel

Ursula Dütschler

Ursula Dütschler (Thun/Zwitserland) kreeg op vijfjarige leeftijd haar eerste klavecimbellessen. Zij studeerde op het conservatorium in Bern bij Jörg Ewald Dähler en bij Kenneth Gilbert aan het Mozarteum in Salzburg. In 1990 volgde een studie op de fortepiano bij Malcolm Bilson aan de Cornell University in de Verenigde Staten.

Ursula Dütschler won verschillende concoursen, waaronder het Internationale Klavecimbel Concours in Parijs en het Internationale Erwin Bodky Concours voor fortepiano in Boston. Haar omvangrijke discografie bevat naast talrijke kamermuziekuitvoeringen, opnamen met solowerken van Bach, Balbastre, Byrd, Scarlatti op klavecimbel en Beethoven en Haydn op fortepiano. Op beide instrumenten heeft Ursula Dütschler een veelzijdige concertpraktijk ontwikkeld en is ze op verschillende podia’s en festivals te horen, zowel als soliste als in diverse kamermuziekensembles. Haar ensemble Camerata 1800 is gespecialiseerd in de muziek rond 1800 en treedt op met veelzijdige en verrassende programma’s in verschillende bezettingen.

In 2005 kwam Ursula Dütschler voor het eerst in aanraking met de muziek en de Movements van G.I.Gurdjieff. Sindsdien volgt ze seminars bij Wim van Dullemen en begeleidt ze Movements seminars op klavecimbel in Nederland en Duitsland.

Frank Wakelkamp

Frank Wakelkamp, viola da gamba

Frank Wakelkamp

Frank Wakelkamp studeerde “moderne” cello aan het Utrechts Conservatorium, waar hij les had van Dmitri Ferschtman en Maarten Mostert. Masterclasses volgde hij bij Frans Brüggen, Heinrich Schiff en Christophe Coin. Bij Viola de Hoog studeerde hij af als Uitvoerend Musicus barokcello.

Hij nam in 2000 een solo-cd op met cellosonates van de Amsterdamse barokcomponist Jacob Klein, die is uitgebracht bij Muziekgroep Nederland (CV 125). Hiervoor verrichte hij ook musicologisch onderzoek naar de voorheen onbekende Klein.
In 2011 bracht hij met het ensemble Frank & Friends zijn tweede solo-cd uit met alle 9 cellosonates van Vivaldi. In 2014 volgde een derde cd met een in 2009 ontdekt nieuw opusnummer met cellosonates van Klein, eveneens met Frank & Friends. In juni 2002 debuteerde hij op de viola da gamba en in 2003 soleerde hij voor het eerst in de Mattheüspassie van Bach. Sindsdien is hij een veelgevraagd gambasolist. Kamermuziek speelt Frank Wakelkamp met The Great Charm, cello- en gambakwartet Gut Feelings en diverse ad hoc formaties, maar hij treedt ook op als solist.

In 2005 startte hij met de eerste Urtext- en facsimileuitgave van de cellosonates van Boccherini en Klein op editionwakelkamp.com. Op dit moment breidt hij de edition uit met werk van moderne Nederlandse componisten, waaronder Jacques van den Dool en eigen bewerkingen.
Hij geeft celloles in Bergen op Zoom.

Gegevens

Datum:
januari 28
Tijd:
12:00 - 13:00
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Kasteel Heeswijk

Locatie

Kasteel Heeswijk
Kasteel 4
Heeswijk-Dinther, 5473VA Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0413-292352