Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Koffieconcert. Mozarts liederen, genialiteit der gelegenheid

6 mei 2018 @ 12:00 - 13:00

Mozarts Liederen

Tanja Obalski (sopraan) en Tom Bouwman (pianoforte) presenteren het programma ‘Mozarts Liederen’. Hoewel de ontstaansredenen van deze liederen vaak onbekend zijn, is het wel te raden waar Wolfgang Amadeus Mozart de korte stukjes voor nodig gehad kan hebben. Een situatie waarin de componist de oudste dochter van een aristocratische geldschieter een lied cadeau doet om zodoende een voet tussen de deur te krijgen is niet ondenkbaar.
Het is juist voor deze gelegenheid dat sopraan Tanja Obalski en fortepianist/Mozartdeskundige Tom Bouwman de handen ineen hebben geslagen. Het concert mag gelden als een reconstructie van een concert zoals dat plaatsgevonden zou hebben in de salon van een Weense aristocraat aan het einde van de 18e eeuw. De liederen weerspiegelen, ondanks hun uiteenlopende ontstaansgeschiedenis, de volle maat van Mozarts dramatische genialiteit.

Programma

Eine kleine Deutsche Kantate “Die ihr des unermesslichen Weltalls Schöpfer ehrt…“ KV 619 (1791)
– Der Zauberer, KV 472 (Wien, 7 Mai 1785)
– Die Zufriedenheit, KV 473 (Wien, 7 Mai 1785) (Die betrogene Welt?)
– Das Veilchen, KV 476 (Wien, 8 Juni 1785)
(Pianosolo) KV 330 Andante cantabile
– Das Lied der Trennung, KV 519 (Wien, 23 Mai 1787)
– Als Luise die Briefe ihres ungetreuen Liebhabers verbrannte, KV 520 (Wien, 26 Mai 1787)
– Abendempfindung an Laura, KV 523 (Wien, 24 Juni 1787)
– An Chloe, KV 524 (Wien, 14 Juni 1787)
(Pianosolo) KV 533/494 Andante
– Per la ricuperata salute di Ofelia (ca. 1785)
– Ah! Spiegarti, oh Dio KV 178 (Wien, ca. Juni 1783)

Tip van de Chef

Tip van de Chef

Concertkoffie en meer in de Brasserie

Een kopje koffie voorafgaand aan het concert of erna, altijd lekker. Of gewoon na het bezoek aan het kasteel. U kunt ook kiezen voor een lekkere lunch of aangeklede borrel. Heerlijk na een wandeling over het landgoed. Bekijk onze ‘Kleine Kaart’ voor de lekkernijen die we u kunnen serveren. Wat ons betreft: kom en geniet. De Brasserie is vrij toegankelijk.

Over de musici

Tom Bouwman is professioneel fortepianist en Mozart-deskundige. Hij bespeelt tijdens het koffieconcert zijn kopie van een fortepiano van Andreas Stein (1788). Deze fortepiano is in 2017 gebouwd door de wereldbefaamde pianofortebouwer Paul McNulty.

Tom Bouwman

Fortepianist Tom Bouwman

Bouwman studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en werd in 2015 uitgenodigd zijn studie voort te zetten bij befaamd fortepianist en Mozart-deskundige John Irving naargelang een paar door hem voltooide Mozart fragmenten. Zijn uitvoeringen kenmerken zich door een onverbloemd plezier in het musiceren en een gegrond begrip van historische uitvoeringspraktijken uit de late 18e eeuw, zoals het ‘ex-temore’ improviseren van Cadenzen in pianoconcerten. Tom Bouwman publiceerde verschillende wetenschappelijke artikelen omtrent het leven en werk van Mozart.

Tanja Obalski

Tanja Obalski, sopraan

De Duitse sopraan Tanja Obalski studeerde aanvankelijk dwarsfluit aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Daarna studeerde ze solozang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig en Howard Crook. Tanja Obalski specialiseerde zich vervolgens in Amsterdam in historische uitvoeringspraktijk en barokzang en rondde in 2003 haar studie succesvol af. Zij volgde verder masterclasses van o.a. Jill Feldman en Emma Kirkby. In 2005 was zij laureate bij het Concours International de Chant Baroque de Chimay en in 2007 finaliste van het oratoriumconcours “Nederlandse Vocalisten Presentatie”.

Als soliste is zij te horen in oratoria, cantates en kamermuziekconcerten zowel in Nederland als daarbuiten. Zij werkte solistisch mee aan CD’s van o.a. de Rheinische Kantorei o.l.v. Hermann Max en Combattimento en aan diverse radio-opnames met het Groot Omroepkoor. Tanja is ook een veelgevraagd ensemble- en koorzangeres. In het verleden zong zij veelvuldig bij o.a. De Nederlandse Bachvereniging (o.l.v. Jos van Veldhoven), Cappella Amsterdam en Collegium Vocale Gent (o.l.v. Philippe Herreweghe). Op dit moment is zij op diverse podia te horen met o.a. het Nederlands Kamerkoor, het Amsterdam Baroque Choir (o.l.v. Ton Koopman) en het Groot Omroepkoor.

Gegevens

Datum:
6 mei 2018
Tijd:
12:00 - 13:00
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Kasteel Heeswijk

Locatie

Kasteel Heeswijk
Kasteel 4
Heeswijk-Dinther, Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0413-292352