Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Koffieconcert. Ensemble Oriana, geïnspireerd door de Mona Lisa

23 april 2017 @ 12:00 - 13:00

Oriana

Het Ensemble Oriana werd bij de samenstelling van het programma geïnspireerd door het wereldberoemde schilderij Mona Lisa van Leonardo da Vinci. De Mona Lisa geniet als schilderij wereldbekendheid, maar van de geportretteerde vrouw weten we maar weinig. Ze heette Lisa di Antonmaria Gherardini di Montagliari. Zij was de vrouw van een rijke zijdehandelaar in Florance, waar de familie diMedici erg goed zaken deden voor de kunsten. De muziek die bij dit verhaal hoort, komt uit de 15e eeuw en, zoals u tijdens het concert zult ervaren, was Italiaanse muziek uit deze tijd helemaal niet zo Italiaans als u misschien denkt. Op het programma staat muziek van belangrijke componisten, zoals bijvoorbeeld Guillaume Dufay, Heinrich Isaac en Alexander Agricola. Tijdens het concert wordt verteld over de tijd en de wereld van Mona Lisa en haar maker, Leonardo da Vinci. Ook worden sonnetten voorgedragen van zijn jongere collega, Michelangelo, die niet alleen schilderde, maar ook beeldhouwer was en gedichten schreef. Het concert speelt zich af in een intieme en informele sfeer. Kinderen die rustig kunnen luisteren, zullen dit ook zeker een leuk concert vinden.

Mona Lisa

Lisa di Antonmaria Gherardini di Montagliari: Mona Lisa (Leonardo da Vinci)

Programma

Regina Coeli, Gregoriaans / Adrian Willaert (1490 – 1562)

Michelangelo Buonanotte / Com’esser, donna (sonnet)

Merçè, o morte / Joannes Cicona (1335/1373 – 1412)
Fammi una gratie / Heinrich Isaac (1450 – 1570)
La Belle se siet / Josquin des Prez (c1455 – 1521)

Canon (instrumentaal) / Josquin des Prez
Un dí lieto giamai non ebbi / Heinrich Isaac
Fortuna Desperata / Josquin des Prez
Altro non e / Costanzo Festa (1495 – 1545)

In mijnen sin / Alexander Agricola (1446- 1506)
Venez Regretz / Loyset Compère (1445 – 1518)
Quel fronte signorile / Guillaume Dufay
Vergine bella / Guillaume Dufay

Estampi (instrumentaal) / Robertsbridge codex (14e eeuw)
Fortuna Desperata / Antoine Busnois (1430 – 1492)

Michelangelo Buonanotte / Giunto è già ‘l cors (sonnet) 
Sy dendert / Alexander Agricola

Brasserie. Toegang vrij

Tip van de kok. Na afloop van het concert: een heerlijke lunch, of een lekker kopje koffie. Op de kleine kaart staan onze gerechten en dranken.

Entree concert en kasteel

Gratis: Museumkaarthouders, beschermers van Brabants Landschap (max. 2 volwassenen en 2 kinderen tot 18 jaar) en Vrienden&Beschermers van Kasteel Heeswijk.
Betaald (overige bezoekers): een ‘all-in’ toegangsbewijs (kasteel en concert) kost € 10,–. Voor kinderen (4-12 jaar) en rolstoelrijders bedraagt het entree € 6,– per persoon.
Klik hier voor meer info over bezoekmogelijkheden en (voordeel)tarieven.

Over de musici van het Ensemble Oriana

Hidesato en Anneke Hoekman vormen de basis van het Ensemble Oriana dat in 2009 is opgericht. Voor ieder project of concert wordt een ensemble samengesteld met de meest geschikte musici voor die gelegenheid. Hiervoor beschikken zij over een uitgebreid netwerk van instrumentalisten en zangers. Naast podiumoptredens zijn ze ook live te horen op radiozenders als Radio4. Enkele projecten waarmee het ensemble naam maakte waren ‘De vier seizoenen’ en ‘Het leven van John Dowland’. Momenteel treedt het ensemble op met het muzikale project ‘Mona Lisa’. Esther Kronenburg (sopraan) versterkt het duo in dit project met zang.

Esther Kronenburg startte haar zangcarriere tijdens haar studie Italiaans in Utrecht en vervolgde die in 2008 met de studie Oude Vocale Muziek aan het conservatorium van Tilburg. In het kader van deze studie volgde Esther nog verschillende masterclasses en rondde in 2012 haar studie af. Momenteel wordt ze gecoacht door Xenia Meijer. Vanuit haar interesse in cross-over met niet-Westerse muziek neemt ze daarnaast lessen Arabische zang bij de Marokkaanse performer Anass Habib.
Met countertenor Peter van Wolferen vormt ze een vast duo en met Joep van Buchem richtte ze ensemble Cappella van Zuylen op. Ze treedt ook op als solozangeres in ensembleverband, met de nadruk op muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance.

Gegevens

Datum:
23 april 2017
Tijd:
12:00 - 13:00
Evenement Categorie:

Locatie

Kasteel Heeswijk
Kasteel 4
Heeswijk-Dinther, 5473VA Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0413-292352