Expositie over adellijke zegelstempels. Tot zondag 3 september

  • Adellijke zegelstempels

Na het einde van de 80jarige oorlog komt in 1649 het kasteel in handen van de Hollandse Mathijs van Asperen, de eerste protestantse bezitter. Een paar jaar later moet Van Asperen door schulden zijn recht op het kasteel van de hand doen. Een Haagse juwelier wordt eigenaar en als hij kinderloos sterft gaan zijn rechten over op zijn neef Jacob van der Hoeven, die op dat moment stadsbestuurder is in Den Bosch. Van der Hoeven is getrouwd met Agatha van Briel, telg uit een vooraanstaande Delftse regentenfamilie. Zij maakten van het kasteel een luxe buitenhuis en voelden zich echte adel.

Vooraanstaanden in de samenleving hadden of lieten een familiewapen ontwerpen met specifieke eigenschappen waarmee die families zich onderscheidden. Zo’n familiewapen werd ook gegraveerd in zegelringen en lakstempels, waarmee documenten werden verzegeld en werd gegarandeerd dat ze ongelezen en authentiek waren. Onlangs kwam het kostbare zegelstempel van kasteelvrouwe Agatha terug op Kasteel Heeswijk. Het was de aanleiding voor een kleine expositie over adellijke zegelstempels en vrouwe Agatha.

Klik hier voor meer informatie over deze periode waarin Kasteel Heeswijk zijn defensieve karakter verliest en grootscheeps wordt verbouwd. In deze periode bereikt het kasteel zijn grootste omvang en heeft het de grandeur van een adellijke residentie met torens als symbool van adeldom en macht.

Kinderen worden uitgenodigd hun eigen familiestempel te ontwerpen. Er is een prijs voor het mooiste ontwerp. De winnaar wordt na de zomervakantie bekend gemaakt. De tentoonstelling is te bezichtigen tot zondag 3 september.


No Replies to "Expositie over adellijke zegelstempels. Tot zondag 3 september"


    Got something to say?

    Some html is OK

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.