Baron André from Belgian governor to Brabant baron

Baron André van den Bogaerde van Terbrugge, misschien heb je nog nooit van hem gehoord, maar hij heeft in de geschiedenis van ons kasteel een belangrijke rol gespeeld. In 1834 werd hij namelijk de nieuwe eigenaar van Kasteel Heeswijk. André kwam oorspronkelijk uit België, maar werd door Koning Willem I benoemd tot Gouverneur van Noord-Brabant. Hij zocht een geschikt huis in de buurt, ergens op het Brabantse platteland. En dat huis vond hij al snel, Kasteel Heeswijk was namelijk het perfecte kasteel op een prachtige locatie.

Wist je dat baron André het kasteel gekocht heeft door het zien van een schilderij uit 1650. Het was liefde op het eerste gezicht.

Het verhaal van Baron André en zijn familie

Baron André kocht het kasteel in een zeer slechte staat en daarom zette hij een grootscheepse verbouwing en restauratie in gang en kreeg het kasteel een neogotisch uiterlijk. Hij verzamelde een heleboel schilderijen en spullen uit de geschiedenis. De baron, zijn vrouw Eugénie en hun drie zonen Amedée, Louis en Alberic woonden als het ware in een museum. Later hebben Louis en Alberic er ook écht een museum van gemaakt, Musée de Bogaerde.

Passie voor kunst

Interesse en passie voor kunst is André van kleins af aan al meegegeven. Niet alleen zijn vader had deze belangstelling, maar ook zijn grootvader was een verwoed verzamelaar. Zijn grootvader beschikte over een enorme kunstcollectie die bij zijn dood voor het grootste deel werd verkocht. Een klein deel hiervan werd in de familie verdeeld.

Trompe-l’oeil

Tekenlessen waren een vast onderdeel van de opvoeding. Kasteel Heeswijk bezit trompe-l’oeil tekeningen die in dit kader, of naar aanleiding van het teken- en schilderonderwijs door André en zijn oudere broer Louis zijn gemaakt. Deze bijzondere tekeningen tonen niet alleen fragmenten van tekstbladen, maar ook afbeeldingen van prenten die zich waarschijnlijk al in de familiecollectie bevonden. Het kasteel bezit ook een tekening, die is gesigneerd door C. Van den Bogaerde. Dit is waarschijnlijk André’s jongere broer Charles geweest.

Wapenschilden

Een aantal kunststukken en objecten van baron André zijn tot op de dag van vandaag nog steeds te bewonderen in ons kasteel. Baron André heeft wapenschilden boven de deuren laten aanbrengen, van alle families die hier op Kasteel Heeswijk hebben gewoond. En hij hing portretten op van zijn eigen familieleden: vader en moeder, opa’s en oma’s, over- en betovergrootouders. Allemaal om zijn eigen lange familiehistorie te laten zien.

Voor zijn werk reisde Baron André per koets naar zijn werkpaleis in ’s-Hertogenbosch, nu is dat het Noord-Brabants museum. Al gauw was André de dagelijkse gang over de slechte zandpaden beu en laat hij de eerste provinciale klinkerweg aanleggen met, hoe kan het ook anders, de naam Gouverneursweg.

Breng snel een bezoek aan Kasteel Heeswijk en waan je in de geschiedenis van ons kasteel.

TAGS

SHARE THIS ARTICLE

Een feestelijke tweede kerstdag op Kasteel Heeswijk

Kerst high tea 26 december