Boerenleven uit de Romeinse tijd op Landgoed Heeswijk

  • Boerenleven in Romeinse tijd

In de Romeinse tijd, nog ruim voor de tijd dat Kasteel Heeswijk werd gebouwd, woonden er in deze streek al boeren. Zij bouwden hun onderkomens van materialen die voorhanden waren in de natuur, zoals bomen waarvan ze palen maakten voor hun huizen, gevels van tenen vlechtwerk, leem en riet. Ook voor hun eten waren ze aangewezen op wat beschikbaar was op en rondom de boerderij, zoals vis uit de rivier, gevogelte, wild en ook hun eigen vee. Van graan maakten zij pap, en bij feestdagen werd er brood gebakken in een leemoven naast het huis. Wol voor kleding kwam van eigen schapen.

Romeins harnas

Romeins harnas

Een smid kon vanuit ijzeroerbrokken ijzer smelten en gereedschappen en wapens maken. Reizende soldaten en handelaren brachten bijzondere zaken mee zoals sieraden, wijn, olijfolie, rozijnen en andere luxe zaken. En ook maakten ze kennis met de missionarissen van die tijd. De boeren verkochten vlees en huiden aan de Romeinse legers. Hun zonen gingen in militaire dienst en leerden zo de wereld kennen.

Dit dagelijkse leven is vastgelegd in een foto-expositie in de kasteeltuin. En in het kasteel liggen de échte archeologische vondsten van een boerderij die dichtbij Kasteel Heeswijk is opgegraven. Langs de iets verderop gelegen rivier de Aa kun je nog de natuur uit de Romeinse tijd herkennen. Op de plek van de boerderij staat een informatiebord.

De fototentoonstelling is te bezichtigen vanaf maandag 24 april t/m donderdag 27 april, van zondag 30 april t/m donderdag 4 mei en op zondag 7 mei. Alle dagen tussen 11:00 en 17:00 uur. Informatie over entreebewijzen: klik hier. Informatie over de nationale Romeinenweek: klik hier. Aan het ‘Romeinenproject op Kasteel Heeswijk’ werkten mee: Brabants Landschap, Eindhoven Museum, Heemkundekring Heeswijk-Dinther, Rien de Visser.


No Replies to "Boerenleven uit de Romeinse tijd op Landgoed Heeswijk"


    Got something to say?

    Some html is OK

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.